LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Kaczka z jabłkami 6

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Po prostu fantastyczny smak.

Kaczka z jabłkami 6 Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kaczka z jabłkami 6

 

  • kaczka średniej wielkości, 1 (ok.2,5 kg)
  • jabłka (antonówki, szara reneta), 1 kg
  • sól, czosnek (świeży lub granulowany), majeraranek,

 

 

Sposób przygotowania:

Kaczka z jabłkami 6
Umytą kaczkę natrzeć solą z czosnkiem i majerankiem. Zostawic na noc w lodówce. Obrane jabłka podzielić na pół, usunąć gniazda. Obtoczyć w majeranku i nafaszerować kaczkę. Kaczkę wyłożyć do brytwanny, do naczynia żaroodpornegolub na blachę, podlać wodą. Obłożyć resztą jabłek obtoczonych w majeranku. Upiec w piekarniku. Podczas pieczenia polewac mięso sosem.(Przyjmuje się przy pieczeniu mięs 1 godzina/1kg mięsa). Podawać z ziemniakami lub ryżem i surówką.
Kaczka z jabłkami 6
Kaczka natarta solą z czosnkiem i majerankiem.
Kaczka z jabłkami 6
Pieczenie natartej kaczki otoczonej jabłkami.