mariel78

mariel78

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Kaczka z jabłkiem w czerwonym winie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Świetna odmiana na niedzielny obiad

Kaczka z jabłkiem w czerwonym winie

Składniki:

Kaczka z jabłkiem w czerwonym winie

Sposób przygotowania:

Kaczka z jabłkiem w czerwonym winie

Kaczkę pokroić na części , dokładnie umyć i osuszyć posolić i popieprzyć .Jabłka obrać pokroić na ósemki. słoninę pokroić w kostkę podsmażyć , dorzucić obraną i pokrojoną cebulę w kostkę , słonina ma się trochę stopić , a cebula zeszklić , przelewamy następnie do naczynia żaroodpornego na to układamy części kaczki i zalewamy to winem 1/2 szklanki i dodajemy jabłka .Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy kaczkę około godziny , podlewając ją resztą wina . Gdy kaczka jest już miękka ,ściągamy przykrycie i zostawiamy ją w piekarniku jeszcze na 10 minut , po czym , wyciągamy kaczkę .Mąkę rozpuszczamy q/4 szklanki wody i zagęszczamy sos powstały z kaczki doprawiamy do smaku.