kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Kaczka z kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszna kaczka ze smacznym dodatkiem

Kaczka z kapustą

Składniki:

Kaczka z kapustą

 

  • 20 dkg winogron
  • 1 kaczka
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 łyżeczka masła
  • 20 dkg boczku
  • 4 łyżki oleju
  • rozmaryn
  • 1/2 kg białej kapusty
  • cebula
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • 4 kromki pszennego chleba tostowego

Sposób przygotowania:

Kaczka z kapustą
Kaczkę nacieramy solą, pieprzem i rozmarynem. Obsmażamy ja na 2 łyżkach oleju. Pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 180*C podlewamy w tym czasie bulionem.Sos z pieczenia przecieramy przez sitko, potem mieszamy go z masłem. Kaczkę dzielimy na porcje, każdą owijamy cieniutkimi plasterkami boczku i obsmażamy na reszcie oleju.1 plaster boczku kroimy w kostkę i wysmażamy ją.Dodajemy siekana cebulę i zeszklamy ja razem z boczkiem.Dodajemy do tego poszatkowana kapustę i wino, oprószamy sola i pieprzem a potem dusimy 10 minut na małym ogniu pod przykryciem.Chleb kroimy w kostkę i zrumieniamy. Mięso podajemy z sosem, kapustą posypaną winogronem i grzankami. Smacznego!