czesio

czesio

Szef Kuchni
[Przepisów: 56]

Kaczka z migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 2

Zamarynować kaczkę: natrzeć solą, dokładnie posmarować sosem sojowym, oprószyć pieprzem...

Kaczka z migdałami

Składniki:

Kaczka z migdałami

 

  • 1 kaczka około 1,8 kg
  • 20 ml sosu sojowego
  • 2 dag świeżego imbiru
  • 10 dag migdałów
  • 1/2 l wytrawnego sherry
  • 25 dag ryżu
  • 1/8 l oleju sojowego
  • 1 dag mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki rosołu drobiowego (najlepiej z kaczki)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

 

Sposób przygotowania:

Kaczka z migdałami
Zamarynować kaczkę: natrzeć solą, dokładnie posmarować sosem sojowym, oprószyć pieprzem i imbirem, pozostawić na godzinę aż skruszeje. Zagotować sherry z 1l wody, włożyć kaczkę, gotować 90 minut. Wyjąć ją, osączyć i podzielić na kawałki. Pokroić odfiletowane piersi. Rosół zagęścić mąką ziemniaczaną, przyprawić sosem sojowym i pieprzem. Na oleju uprażyć migdały. Na tym samym tłuszczu usmażyć mięso. Kaczkę podawać z ugotowanym ryżem. Polać sosem, posypać prażonymi migdałami.