zmudek

zmudek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 249]

Kaczka z miodem i jabłkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Pyszna kaczka z miodem i jałkami

Kaczka z miodem i jabłkami

Składniki:

Kaczka z miodem i jabłkami

 

  • 4 skrzydełka z kaczki
  • 40 g miodu
  • 75 ml białego wytrawnego wina
  • 250 ml musu jabłokowego
  • 30 ml soku z cytryny
  • olej
  • cynamon
  • sół
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kaczka z miodem i jabłkami
Skrzydełka umyć, osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem, posmarować miodem. Ułożyć w miseczce i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia wyjąć mięso z marynaty i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem do miękkości. Do pozostałego miodu z miseczki dodać wino i wymieszać. Co jakiś czas podlewać mięso podczas pieczenia tak przygotowanym sosem. Skrzydełka przełożyć na talerz, posypać cynamonem. Do sosu dodać mus jabłkowy oraz sok z cytryny i jeśli to konieczne - doprawić. Mięso podawać z sosem.

Tagi:

kaczka