dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Kaczka z modrą kapustą

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kaczkę z modrą kapustą przygotowuje się długo, ale za to smakuje wyśmienicie.

Kaczka z modrą kapustą

Składniki:

Kaczka z modrą kapustą

 

  • 1 kaczka
  • 50 dag czerwonej kapusty
  • 2 cebule
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki mąki
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kaczka z modrą kapustą
Kaczkę umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Olej wymieszać z solą (około 1 łyżeczki), pieprzem i majerankiem, dodać sok z cytryny. Mieszanką natrzeć mięso i odstawić do lodówki na 90 minut. Po tym czasie porcje kaczki wraz z marynatą przełożyć do brytfanny i piec około 60-90 minut w temperaturze 180 stopni, podlewając sosem z pieczenia i połową porcji wina. Na 1 łyżce masła zrumienić posiekaną cebulę i dodać poszatkowaną kapustę. Wlać odrobinę wody i resztę wina, dusić, aż kapusta zmięknie. Masło roztopić na patelni, dodać mąkę, zasmażyć, połączyć z kapustą. Przyprawić octem, cukrem i solą. Kaczka i kapusta najlepiej smakuje podawana z kluskami na parze lub z ziemniakami oraz sosem do pieczenia.

Tagi:

kaczka kapusta