Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kaczka z owocami 1

         
ocena: 4/5 głosów: 1

Kaczkę oczyścić, umyć, natrzeć od zewnątrz i od środka solą i majerankiem.

Kaczka z owocami 1

Składniki:

Kaczka z owocami 1

 

  • 1 duża kaczka

 

  • olej

 

  • cebula

 

 

  • kieliszek rumu

 

  • 1/2 szklanki bulionu

 

 

 

  • cukier

 

  • majeranek

 

 

Sposób przygotowania:

Kaczka z owocami 1
Kaczkę oczyścić, umyć, natrzeć od zewnątrz i od środka solą i majerankiem. Obsmażyć na oleju na patelni. Przełożyć do brytfanki, dodać bulion, rum i drobno pokrojoną cebulkę. Podlewać w trakcie pieczenia. Do upieczonej kaczki dołożyć na chwilę brzoskwinie uprzednio odlewając sos. Połączyć go z sokiem, przyprawami, pozostałem rumem. Sos podgotować, zagęścić i wlać do garnka z kaczką, polać kaczkę sosem, chwilę jeszcze potrzymać w piekarniku, pokroić i podawać. Można z ryżem na sypko.

Tagi:

kaczka