mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Kaczka z sosem czereśniowo miętowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Uwielbiam łączyć mięso z owocami. Pierś z kaczki idealnie nadaję się do tego. Podałam ją z sosem czereśniowo miętowym który jest orzeźwiający za sprawą mięty.

Kaczka z sosem czereśniowo miętowym

Składniki:

Kaczka z sosem czereśniowo miętowym

 

  • 1 pierś z kaczki
  • sól pieprz

 

  • sos:
  • 1 i 1/2 szklanki wydrylowanych czereśni
  • sól pieprz, cynamon do smaku
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 szklanki wina czerwonego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3 gałązki mięty

Sposób przygotowania:

Kaczka z sosem czereśniowo miętowym

ETAP 1:

Kaczka z sosem czereśniowo miętowym
pierś nacięta posolona doprawiona pieprzem

Pierś z kaczki nacinam od strony skóry na krzyż nie uszkadzając mięsa. Sole, pieprzę i odstawiam na godzinę do lodówki. P

ETAP 2:

Kaczka z sosem czereśniowo miętowym
czereśnie cynamon anyż sół pieprz wino w rondelku

Sos:
Wydrylowane czereśnie przekładam do rondelka, dodaję wino, gwiazdkę anyżu, cynamon, sól, pieprz i przesmażam aż czereśnie zrobią się miękkie, wino zredukuje.

ETAP 3:

Kaczka z sosem czereśniowo miętowym
do sosu dodana mięta miód i na końcu mąką zimeniaczana

Na końcu dodaję miód, pokrojone listki mięty. Mąkę ziemniaczaną rozrabiam w 1/5 szklanki wody i dodaję do gotujących się czereśni. Sos mieszam aż zgęstnieje.

ETAP 4:

Kaczka z sosem czereśniowo miętowym
pierś z kaczki przesmażona na patelni potem w piekarniku

ierś układam skórą do dna zimnej patelni i smażę 12 minut od strony skóry i dwie minuty od strony mięsa. Nie dodaję tłuszczu na patelnię bo mięso go wytopi. Wcześniej rozgrzewam piekarnik do temp 200 stopni i wkładam mięso z patelnią na której się smażyła na siedem minut. Po wyjęciu zostawiam pierś na pięć minut zanim je pokroję. Pierś z kaczki podaję z sosem.


Tagi:

kaczka drób