Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Kaczka z sosem różanym i pieczonym selerem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 11

kaczka z sosem różanym i pieczonym selerem

Kaczka z sosem różanym i pieczonym selerem

Składniki:

Kaczka z sosem różanym i pieczonym selerem

 

  • 4 piersi z kaczki
  • półtorej szklanki owoców dzikiej róży
  • jeden seler
  • 4 łyżki octu z czerwonego wina (do smaku)
  • cukier (do smaku)
  • mielona ostra papryka
  • 300ml czerwonego wina
  • szklanka suszonego majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Kaczka z sosem różanym i pieczonym selerem
Wino zredukować o połowę, posolić i ostudzić, dodać majeranek posiekany czosnek i cynamon. Skurę na piersiach ponacinać, marynatę przełożyć do miski, kaczkę układać na marynacie skórą do góry tak aby nie dotykała marynaty, mięso pozostawić na noc w lodówce. Owoce róży przeciąć na pół zalać szklanką wody i gotować do miękkości. Owoce przetrzeć przez sito, uzyskany przecier należy gotować aż do zgęstnięcia i doprawić solą cukrem, octem i papryką. Selera pokroić w kostkę i piec 30min w 180 stopniach. Kaczkę oczyścić z marynaty i smażyć 8 min od strony skóry i 5 min od strony mięsa, na koniec kaczkę wstawić do nagrzanego pieca na 5 min.