Kaczka z warzywami

  • Przyjaciółka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 280
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Kaczka z warzywami

Obficie faszerowana kaczka. Nadziana marchewką i selerem. Doprawiona czosnkiem, solą i pieprzem. Wyjątkowego aromatu dodaje jej cząber i majeranek. Warto spróbować!

Składniki:

Kaczka z warzywami

 

  • tuszka kaczki
  • oliwa
  • 5–6 ząbków czosnku
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • cząber
  • sól, pieprz
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Kaczka z warzywami
1. Oczyszczoną tuszkę kaczki natrzyj solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i majerankiem. Spryskaj oliwą. Wstaw na noc do lodówki.

2. Następnego dnia warzywa obierz, pokrój w kawałki i włóż do kaczki, zaszyj bawełnianą nicią.

3. Kaczkę włóż do brytfanny i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz najpierw przez 20 minut w temp. 200 st. C, potem zmniejsz temperaturę do 180 st. C i jeszcze piecz mniej więcej godzinę. Od czasu do czasu kaczkę polewaj wytwarzającym się sosem.