Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Kaczka z wiśniami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Wiśnie nadają kaczce niesamowity smak

Kaczka z wiśniami

Składniki:

Kaczka z wiśniami

 

  • 1 młoda kaczka
  • 1/2 kg dojrzałych wiśni
  • 3 łyżki masła
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kaczka z wiśniami
Kaczkę sprawić, opalić nad ogniem, umyć i osuszyć. Natrzeć z wierzchu i w środku solą. Popieprzyć. Piec w mocno nagrzanym piekarniku podlewając stopniowo roztopionym masłem i kilkoma łyżkami wody. Gdy mięso będzie miękkie, kaczkę wyjąć i wyłożyć na półmisek. Odstawić w ciepłe miejsce. Sos od pieczenia zlać i zachować. Wiśnie wydrylować i włożyć do małego rondla. Dolać wino i dusić na małym ogniu ok.10 min. Dodać sos od pieczenia kaczki. Wymieszać. Chwilę poddusić. Kaczkę obłożyć wiśniami i polać sosem Poza sezonem można użyć wiśni mrożonych.Kaczkę sprawić, opalić nad ogniem, umyć i osuszyć. Natrzeć z wierzchu i w środku solą. Popieprzyć. Piec w mocno nagrzanym piekarniku podlewając stopniowo roztopionym masłem i kilkoma łyżkami wody. Gdy mięso będzie miękkie, kaczkę wyjąć i wyłożyć na półmisek. Odstawić w ciepłe miejsce. Sos od pieczenia zlać i zachować. Wiśnie wydrylować i włożyć do małego rondla. Dolać wino i dusić na małym ogniu ok.10 min. Dodać sos od pieczenia kaczki. Wymieszać. Chwilę poddusić. Kaczkę obłożyć wiśniami i polać sosem Poza sezonem można użyć wiśni mrożonych.

Tagi:

kaczka