paheli

paheli

Kucharz
[Przepisów: 9]

Kadhai paneer

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Kadhai paneer to indyjski ser paneer z papryką w pomidorowym sosie z orientalnymi przyprawami. Najlepiej smakuje z ryżem basmati.

Kadhai paneer

Składniki:

Kadhai paneer

 

  • Składniki:

 

  • 250 g sera paneer
  • 1 średnia czerwona papryka
  • 1 średnia zielona papryka
  • 3 łyżki oleju
  • 3 średnie pomidory
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • szczypta asafetydy
  • 1 łyżeczka nasion kuminu
  • 1 ½ łyżki mielonej kolendry
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Kadhai paneer
Wykonanie: 1. Paneer kroimy w kostkę, paprykę na kawałki ok. 3x3cm. 2. Pomidory miksujemy w blenderze razem z imbirem. 3. Podsmażamy paneer mieszając przez ok. 2 minuty, zdejmujemy z patelni zanim zacznie zmieniać kolor. 4. Podsmażamy paprykę i dusimy dopóki nie zmięknie, następnie zdejmujemy ją z patelni. 5. Wrzucamy na patelnię asafetydę i nasiona kuminu. Chwilę smażymy, po czym dodajemy pomidory, kolendrę, kurkumę, pieprz kajeński i sól. Gotujemy kilka minut na średnim ogniu. 6. Dodajemy paprykę i paneer i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 5 minut.

Tagi:

sery ser