Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Kajmak z puszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

trudno to nazwać przepisem, ale ostatnio rozmawiając z koleżankami na temat mazurków okazało się, że nie znają tego sposobu

Kajmak z puszki

Składniki:

Kajmak z puszki

  • mleko skondensowane słodzone w puszce - dowolna ilość sztuk

Sposób przygotowania:

Kajmak z puszki

Puszki mleka nie otwieramy tylko w całości wkładamy do garnka i zalewamy wodą (chyba nie ma znaczenia czy ciepłą czy zimną) i gotujemy na małym ogniu przez ok. 2-3 godziny. Woda ma tylko pyrkotać a jeżeli wyparuje to uzupełniamy tak aby puszka była cały czas przykryta. Po 2 godzinach (im dłużej gotujemy tym masa będzie bardziej skarmelizowana i sztywna) - w/g mnie 2 godziny w zupełności wystarczą - wyjmujemy puszkę z wody i odstawiamy do wystygnięcia. UWAGA! NIE OTWIERAMY JEJ OD RAZU PO WYJĘCIU Z GOTOWANIA! ponieważ kajmak jest bardzo gorący o może pryskać!!!
Tak przygotowaną masą można po prostu posmarować mazurka albo inne ciasto, można zrobić z niej krem dodając (zimną!) do masła, wymieszać z owocami suszonymi czy skórką pomarańczową i odrobiną alkoholu...można dodać roztopioną czekoladę, można także zmiksować z rumem - http://gotujmy.pl/szalony-cielaczek-,przepisy,54242.html)...
W ten sposób możemy ugotować od razu np. 4 puszki - nie otwierane można przechowywać kilka miesięcy