Kajmak z puszki

Masy « poprzedni | następny »
Pyza

Złoty Ekspert
Przepisy: 988
zdjęcia: 1 z 1
Kajmak z puszki
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 6

trudno to nazwać przepisem, ale ostatnio rozmawiając z koleżankami na temat mazurków okazało się, że nie znają tego sposobu


trudność: łatwe
czas:

Kajmak z puszki - SKŁADNIKI:

  • mleko skondensowane słodzone w puszce - dowolna ilość sztuk

Kajmak z puszki - PRZYGOTOWANIE:

Puszki mleka nie otwieramy tylko w całości wkładamy do garnka i zalewamy wodą (chyba nie ma znaczenia czy ciepłą czy zimną) i gotujemy na małym ogniu przez ok. 2-3 godziny. Woda ma tylko pyrkotać a jeżeli wyparuje to uzupełniamy tak aby puszka była cały czas przykryta. Po 2 godzinach (im dłużej gotujemy tym masa będzie bardziej skarmelizowana i sztywna) - w/g mnie 2 godziny w zupełności wystarczą - wyjmujemy puszkę z wody i odstawiamy do wystygnięcia. UWAGA! NIE OTWIERAMY JEJ OD RAZU PO WYJĘCIU Z GOTOWANIA! ponieważ kajmak jest bardzo gorący o może pryskać!!!
Tak przygotowaną masą można po prostu posmarować mazurka albo inne ciasto, można zrobić z niej krem dodając (zimną!) do masła, wymieszać z owocami suszonymi czy skórką pomarańczową i odrobiną alkoholu...można dodać roztopioną czekoladę, można także zmiksować z rumem - http://gotujmy.pl/szalony-cielaczek-,przepisy,54242.html)...
W ten sposób możemy ugotować od razu np. 4 puszki - nie otwierane można przechowywać kilka miesięcy


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kajmak z puszki (strona 1 z 1)  
caroline1983

caroline1983

2010-04-13 16:58
Albo do chleba zamiast nutelli - pycha :)
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka

2010-04-14 07:33
Słusznie Pyzo zauważasz, że coś co dla niektórych jest oczywiste dla innych niekoniecznie jest.I takie przepisy są bardzo potrzebne.
Skomentuj
Oceń:
0
blackbetty

blackbetty

2010-04-14 16:48
ja takim wynalazkiem przekladam wafla - proste i jakiee pyszne
Skomentuj
Oceń:
0
Persik

Persik

2010-04-15 17:53
bardzo znany przepis od lat
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Masy
Brzoskwiniowiec z masą makową Ciasto budyniowe z pomarańczą Tort czekoladowy z masami śmietanowymi i galaretką
Czekoladowe ciasto z masą advokatową Zwariowany przekładaniec Krem czekoladowy
Rolada z wafla kakaowo-kokosowa Królewicz nad królewiczem Duuuży Michałek
Podwójna rolada z białej fasoli Krem budyniowy do ciast Ciasto z czerwonymi porzeczkami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Magiczne pierniczki Konkurs - Magiczne pierniczki

    Pyszne i aromatyczne pierniczki, choć niewielkie rozmiarem w okresie Świąt Bożego Narodzenia zdecydowanie zyskują na znaczeniu. Zawieszane na choince, wręczane bliskiej osobie, jedzone ze smakiem dodają magii i bajkowej atmosfery. Podziel się przepisem na pierniczki i wygraj atrakcyjne nagrody!

  • Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu? Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu?

    Święta Bożego Narodzenia w każdym domu smakują inaczej. Barszcz z uszkami, schab ze śliwką, kluski z makiem to potrawy, których nie może zabraknąć w świątecznym menu. A jak smakują Święta w Twoim domu? Podziel się przepisem na Twoją ulubioną świąteczną potrawę. Do wygrania m.in. ekspres do kawy Nespresso!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 
 Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 

Ostatnio komentowane