Kajmak z puszki

Masy « poprzedni | następny »
Pyza - Przepis na: Kajmak z puszki offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 988
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Kajmak z puszki
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 6

trudno to nazwać przepisem, ale ostatnio rozmawiając z koleżankami na temat mazurków okazało się, że nie znają tego sposobu


trudność: łatwe
czas:

Kajmak z puszki - SKŁADNIKI:

  • mleko skondensowane słodzone w puszce - dowolna ilość sztuk

Kajmak z puszki - PRZYGOTOWANIE:

Puszki mleka nie otwieramy tylko w całości wkładamy do garnka i zalewamy wodą (chyba nie ma znaczenia czy ciepłą czy zimną) i gotujemy na małym ogniu przez ok. 2-3 godziny. Woda ma tylko pyrkotać a jeżeli wyparuje to uzupełniamy tak aby puszka była cały czas przykryta. Po 2 godzinach (im dłużej gotujemy tym masa będzie bardziej skarmelizowana i sztywna) - w/g mnie 2 godziny w zupełności wystarczą - wyjmujemy puszkę z wody i odstawiamy do wystygnięcia. UWAGA! NIE OTWIERAMY JEJ OD RAZU PO WYJĘCIU Z GOTOWANIA! ponieważ kajmak jest bardzo gorący o może pryskać!!!
Tak przygotowaną masą można po prostu posmarować mazurka albo inne ciasto, można zrobić z niej krem dodając (zimną!) do masła, wymieszać z owocami suszonymi czy skórką pomarańczową i odrobiną alkoholu...można dodać roztopioną czekoladę, można także zmiksować z rumem - http://www.gotujmy.pl/szalony-cielaczek-,przepisy,54242.html)...
W ten sposób możemy ugotować od razu np. 4 puszki - nie otwierane można przechowywać kilka miesięcy


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kajmak z puszki (strona 1 z 1)  
caroline1983

caroline1983
offline

2010-04-13 16:58
Albo do chleba zamiast nutelli - pycha :)
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka
offline

2010-04-14 07:33
Słusznie Pyzo zauważasz, że coś co dla niektórych jest oczywiste dla innych niekoniecznie jest.I takie przepisy są bardzo potrzebne.
Skomentuj
Oceń:
0
blackbetty

blackbetty
offline

2010-04-14 16:48
ja takim wynalazkiem przekladam wafla - proste i jakiee pyszne
Skomentuj
Oceń:
0
Persik

Persik
offline

2010-04-15 17:53
bardzo znany przepis od lat
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Masy
Krem czekoladowy Rolada z wafla kakaowo-kokosowa Królewicz nad królewiczem
Duuuży Michałek Podwójna rolada z białej fasoli Krem budyniowy do ciast
Ciasto z czerwonymi porzeczkami Kostka agrestowa Trzy bit po mojemu.
Sernik truskawkowy Ciasto z masą brzoskwiniową Ciasto z manną na miodowym spodzie

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane