Kajmak z puszki

Masy « poprzedni | następny »
Pyza

Złoty Ekspert
Przepisy: 988
zdjęcia: 1 z 1
Kajmak z puszki
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 6

trudno to nazwać przepisem, ale ostatnio rozmawiając z koleżankami na temat mazurków okazało się, że nie znają tego sposobu


trudność: łatwe
czas:

Kajmak z puszki - SKŁADNIKI:

  • mleko skondensowane słodzone w puszce - dowolna ilość sztuk

Kajmak z puszki - PRZYGOTOWANIE:

Puszki mleka nie otwieramy tylko w całości wkładamy do garnka i zalewamy wodą (chyba nie ma znaczenia czy ciepłą czy zimną) i gotujemy na małym ogniu przez ok. 2-3 godziny. Woda ma tylko pyrkotać a jeżeli wyparuje to uzupełniamy tak aby puszka była cały czas przykryta. Po 2 godzinach (im dłużej gotujemy tym masa będzie bardziej skarmelizowana i sztywna) - w/g mnie 2 godziny w zupełności wystarczą - wyjmujemy puszkę z wody i odstawiamy do wystygnięcia. UWAGA! NIE OTWIERAMY JEJ OD RAZU PO WYJĘCIU Z GOTOWANIA! ponieważ kajmak jest bardzo gorący o może pryskać!!!
Tak przygotowaną masą można po prostu posmarować mazurka albo inne ciasto, można zrobić z niej krem dodając (zimną!) do masła, wymieszać z owocami suszonymi czy skórką pomarańczową i odrobiną alkoholu...można dodać roztopioną czekoladę, można także zmiksować z rumem - http://gotujmy.pl/szalony-cielaczek-,przepisy,54242.html)...
W ten sposób możemy ugotować od razu np. 4 puszki - nie otwierane można przechowywać kilka miesięcy


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kajmak z puszki (strona 1 z 1)  
caroline1983

caroline1983

2010-04-13 16:58
Albo do chleba zamiast nutelli - pycha :)
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka

2010-04-14 07:33
Słusznie Pyzo zauważasz, że coś co dla niektórych jest oczywiste dla innych niekoniecznie jest.I takie przepisy są bardzo potrzebne.
Skomentuj
Oceń:
0
blackbetty

blackbetty

2010-04-14 16:48
ja takim wynalazkiem przekladam wafla - proste i jakiee pyszne
Skomentuj
Oceń:
0
Persik

Persik

2010-04-15 17:53
bardzo znany przepis od lat
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Masy
Lukier plastyczny do dekoracji ciast i tortów Masa chałwowa do tortu czy ciasta   Ali Baba czyli sezamie otwórz się
Ciasto czekoladowo kokosowe Sernik z masą cappuccino Orzechowiec z masa capuccino i delicjami
Krem z orzechami arachidowymi Śmietankowo-bananowy krem Sernik składany
Kremowe ciasto toffi Brzoskwiniowiec z masą makową Ciasto budyniowe z pomarańczą

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

  • Wygraj kartę o wartości 200zł! Wygraj kartę o wartości 200zł!

    Czy znasz produkty Hortex, które zawierają
paprykę? Wymień przynajmniej trzy i napisz: jakie
 jest Twoje ulubione danie z papryką? Uzasadnij
swoją odpowiedź. Do wygrania 5 kart DUKA o wartości 200 zł każda. Konkurs trwa od 18.03. do 31.03. Zapraszamy!

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 
 Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 

Ostatnio komentowane