Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kajmakowa babka z polewą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Składniki do tej babki dodawałam na ,,oko '' i muszę przyznać ,że babka wyszła przepyszna.Idealnie puszysta i mięciutka.Bardzo delikatna w smaku.Polecam na świąteczny stół.

Kajmakowa babka z polewą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kajmakowa babka z polewą

 

  • 3 jajka
  • 20 dag masła lub margaryny
  • pół puszki gotowej masy krówkowej ( 20 dag )
  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru
  • 1 budyń waniliowy

 

  • polewa:
  • pół puszki gotowej masy kajmakowej ( 20 dag )
  • pół tabliczki białej czekolady ( 5 dag )

 

Sposób przygotowania:

Kajmakowa babka z polewą
1.Masło lub margarynę,cukier i jajka dokładnie ucieramy,następnie dodajemy masę krówkową i budyń w proszku,dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy mąkę tortową i proszek do pieczenia,również dokładnie ucieramy. 2.Ciasto przekładamy do foremki do pieczenia babki,posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. 3.Następnie babkę pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona.Studzimy i wyjmujemy z foremki. 4.Dwie kostki czekolady odkładamy do dekoracji i ścieramy na tarce.Pozostałą czekoladę z kajmakiem przekładamy do miski i roztapiamy w kąpieli wodnej.Następnie jeszcze ciepłą polewą dekorujemy babkę.Dekorujemy również startą czekoladą.Odstawiamy do stężenie.
Kajmakowa babka z polewą
Z poadanych składników stopniowo ucieramy kajmakowe ciasto.
Kajmakowa babka z polewą
Przygotowane kajmakowe ciasto przekładamy do foremki.
Kajmakowa babka z polewą
Następnie babkę pieczemy do zrumieniania i studzimy.
Kajmakowa babka z polewą
Ostudzoną babkę dekorujemy polewą kajmakową i czekoladą.