Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Kajmakowa pysznotka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pysznotka to dwa kruche ciasta pieczone z bezą i siekanymi orzechami, przełożone masą budyniową. Moja jest bardzo podobna do tej tradycyjnej, z tym, że masa jest z dodatkiem kajmaku.

Kajmakowa pysznotka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kajmakowa pysznotka

CIASTO KRUCHE:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/3 szklanki cukru białego
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki śmietany 18%

DWIE BEZY Z ORZECHAMI:

KREM KAJMAKOWY:

Sposób przygotowania:

Kajmakowa pysznotka

ETAP 1:

Kajmakowa pysznotka
Połowę ciasta rozwałkować i włożyć do formy.

Wszystkie składniki na ciasto kruche umieścić na stolnicy, posiekać nożem, a następnie zagnieść.

Podzielić na dwie równe części i jedną z nich wylepić dno blaszki 23 x 33 z wyłożonym papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce.

ETAP 2:

Kajmakowa pysznotka
Na kruchym cieście rozsmarować parę łyżek dżemu porzeczkowego.

3 białka ubić ze szczyptą soli i ubijając wsypywać porcjami cukier. Ubijać, aż cukier całkiem się rozpuści. Blachę z surowym ciastem posmarować 3 łyżkami dżemu porzeczkowego i wyłożyć na to ubitą pianę z białek. Wyrównać i rozsypać na wierzchu drobno posiekane orzechy, można je trochę wmieszać. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C z grzaniem góra - dół i piec przez około 30 min. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta - smarujemy dżemem, wykładamy pianę z białek, posypujemy orzechami i pieczemy.

ETAP 3:

Kajmakowa pysznotka
Kajmak rozpuścić w mleku całość podgrzewając na małym ogniu.

Pół szklanki mleka rozmącić z żółtkami i mąką. Resztę mleka przelać do garnka i podgrzewając połączyć z masą kajmakową. Dla ułatwienia można zmiksować blenderem, a gdyby nadal były grudki przelać przez sitko.

ETAP 4:

Kajmakowa pysznotka
Masło utrzeć z wystudzonym budyniem i masę wyłożyć na pierwsze kruche ciasto.

Kiedy się zagotuje wlać mieszankę z mąki i ugotować gęsty budyń. Przykryć folią spożywczą, tak aby była przyklejona na powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Miękkie masło zmiksować i w kilku porcjach utrzeć z wystudzonym budyniem. Masę rozsmarować na jednym upieczonym kruchym blacie ciasta i przykryć drugim lekko dociskając. Odstawić do zastygnięcia.

Smacznego :)