Elisa

Elisa

Szef Kuchni
[Przepisów: 18]

Kajmakowe muffinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Masa kajmakowa jest jednym z moich ulubionych produktów spożywczych. Ostatnio postanowiłam coś z niej zrobić. Postawiłam na muffinki. Polewa jak i w sumie ciasto ma stuprocentowy smak kajmaku. Były przepyszne i w mgnieniu oka zniknęły z talerza.

Kajmakowe muffinki

Składniki:

Kajmakowe muffinki

Ciasto:

  • 20 dag margaryny
  • 3 jajka
  • 20 dag gotowej masy kajmakowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 budyń waniliowy
  • 4 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki mąki tortowej

Dodatkowo:

  • 5 dag mlecznej czekolady
  • 20 dag gotowej masy kajmakowej

Sposób przygotowania:

Kajmakowe muffinki
1. Najpierw margarynę, cukier i jajka ucieram mikserem.

2. Dodaję budyń i masę kajmakową, wszystko dokładnie ucieram.

3. Z kolei wsypuję proszek do pieczenia i mąkę tortową, ponownie ucieram.

4. Formę do pieczenia muffinek wykładam papilotkami. Ciasto przekładam do formy.

5. Następnie piekę muffinki przez 25-30 minut w 180 stopniach.

6. Upieczone muffinki studzę

7. Przygotowuję polewę. Czekoladę razem z masą kajmakową rozpuszczam w kąpieli wodnej.

8. Muffinki smaruję przygotowaną wcześniej masą.

9. Odstawiam je do wystygnięcia.

Smacznego!