Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Kajmakowiec z karmelizowanymi orzechami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kakaowy biszkopt przełożony masą z dodatkiem kajmaku i karmelizowanych orzechów włoskich. Ciasto jest słodkie, ale delikatne i lekkie, a w połączeniu z orzechami smakuje super.

Kajmakowiec z karmelizowanymi orzechami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kajmakowiec z karmelizowanymi orzechami

BISZKOPT:

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 łyżki słodkiej kawy do nasączenia biszkoptu

KROKANT:

MASA KAJMAKOWA:

KREM ŚMIETANKOWO-KAJMAKOWY:

  • 100 g masy kajmakowej
  • 2 szklanki kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • 1/2 krokantu

Sposób przygotowania:

Kajmakowiec z karmelizowanymi orzechami

Biszkopt

Kajmakowiec z karmelizowanymi orzechami
Do biszkoptu na końcu dodać suche składniki i wymieszać łopatką.

Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszać i odstawić.

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ustawić mikser na najwyższych obrotach i porcjami wsypywać cukier. Piana powinna być lśniąca i sztywna. Zmniejszyć obroty i dodać po jednym żółtku.

Wlać olej, a na końcu suche składniki, które najlepiej wmieszać za pomocą szpatułki. Wlać do formy (21 x 25) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez około 30 min.

Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty i delikatnie nasączyć kawą.

Krokant

Kajmakowiec z karmelizowanymi orzechami
W garnku rozpuścić masło z mlekiem, cukrem i zmielonymi orzechami.

Do garnka wsypać cukier, zmielone orzechy, mleko i masło. Podgrzewać na małym ogniu, aż masa się zagotuje. Wyłożyć cienką warstwę na papier do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 8 min.

Jeżeli brzegi będą się przypiekać należy wyjąć blachę z piekarnika. Po całkowitym wystudzeniu ściągnąć krokant z papieru i rozkruszyć w rozdrabniaczu.

Można też przełożyć go do woreczka foliowego i roztłuc wałkiem.

Masa kajmakowa

Kajmakowiec z karmelizowanymi orzechami
Mleko rozmieszać trzepaczką z kajmakiem.

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić. Kiedy napęcznieje rozpuścić na małym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania.

Szklankę mleka wlać do garnka i rozmieszać trzepaczką razem z kajmakiem. Dodać masło, które powinno się rozpuścić. Resztę mleka rozprowadzić z mąką ziemniaczaną i wlać do mleka, kiedy się zagotuje.

Ugotować budyń, wlać żelatynę i przestudzić.

ETAP 4:

Kajmakowiec z karmelizowanymi orzechami
Pokruszony krokant dodać na końcu do masy kajmakowej.

Do masy dodać połowę krokantu, wymieszać i gęstą masę wyłożyć na pierwszy biszkopt.

Przykryć drugą częścią ciasta.

ETAP 5:

Kajmakowiec z karmelizowanymi orzechami
Dodać żelatynę do gorącego kajmaku i mieszając rozpuścić.

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aż napęcznieje.
Szklankę mleka wlać do garnka i podgrzewać razem z kajmakiem. Mieszając trzepaczką połączyć na jednolitą masę i zagotować.

Dodać napęczniałą żelatynę i rozpuścić w gorącym kajmaku. Odstawić do wystudzenia kontrolując gęstość.Pozostałą kremówkę (1 szklankę) dobrze schłodzoną, ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do kajmaku. Krem wyłożyć na biszkopt i oprószyć krokantem.

Odstawić ciasto do całkowitego stężenia. Smacznego :)


Tagi:

ciasto orzechy