MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Kajzerkowe bułeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Przepis na te bułeczki miałam od dawna, a dopiero niedawno wypróbowałam - moje pierwsze w życiu bułeczki!:) są przepyszne i wciągające :)

Kajzerkowe bułeczki

Składniki:

Kajzerkowe bułeczki

 

  • 190 ml lekko ciepłej wody
  • 3 łyżki ciepłego mleka
  • 3 i 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1/4 kostki masła + 1/8 kostki do posmarowania przed pieczeniem
  • 2 średniej wielkości jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli (płaska)

Sposób przygotowania:

Kajzerkowe bułeczki
Do miski z wodą i mlekiem wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i sól i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia składników. Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Jajka rozkłócamy. Masło, jajka i mąkę dodajemy do miski i dokładnie wyrabiamy ciasto. Zwilżamy ręce w zimnej wodzie i formujemy kule na kształt bułeczek. Układamy w brytfannie na papierze do pieczenia zachowując spore odległości od siebie (min. 4 cm). Bułeczki można naciąć np. w krzyżyk lub zostawić gładkie. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na min. pół godziny (można dłużej). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut (bez termoobiegu), następnie zmniejszamy temperaturę do 180 i pieczemy jeszcze 10 minut. Studzimy na kratce.