Kakaowa kopuła z kremem śmietankowo-kokosowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Delikatny krem kokosowy w połączeniu z kakaowym biszkoptem sprawdza się zarówno na co dzień, jak i podczas domowych uroczystości.

Kakaowa kopuła z kremem śmietankowo-kokosowym

Składniki:

Kakaowa kopuła z kremem śmietankowo-kokosowym

Biszkopt

Krem

  • 2 opakowania bitej śmietany (Śnieżki)
  • 400 ml mleka
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 100 ml wody
  • 3 łyżki wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Kakaowa kopuła z kremem śmietankowo-kokosowym

ETAP 1:

Kakaowa kopuła z kremem śmietankowo-kokosowym
Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i ucieramy do czasu jego rozpuszczenia.

ETAP 2:

Kakaowa kopuła z kremem śmietankowo-kokosowym
Do piany dodajemy żółtka, mąki i proszek

Następnie dodajemy żółtka i przesiane mąki razem z proszkiem do pieczenia.

ETAP 3:

Kakaowa kopuła z kremem śmietankowo-kokosowym
Wsypujemy kakao, miksujemy i pieczemy 20 minut

Na koniec dodajemy kakao i jeszcze chwilę miksujemy. Tak przygotowaną masę przelewamy do tortownicy o średnicy 21 cm, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.

ETAP 4:

Kakaowa kopuła z kremem śmietankowo-kokosowym
Biszkopt przekrawamy na dwie (nierówne) części

Po wystudzeniu z biszkopta odkrawamy 1,5 centymetrowy blat.

ETAP 5:

Kakaowa kopuła z kremem śmietankowo-kokosowym

Cienki blat kroimy na 8 części.

ETAP 6:

Kakaowa kopuła z kremem śmietankowo-kokosowym

Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wrzącej wody. Studzimy. Śnieżki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, dodajemy ostudzoną (ale nie stężałą) żelatynę i wiórki kokosowe. Delikatnie mieszamy.

ETAP 7:

Kakaowa kopuła z kremem śmietankowo-kokosowym

Krem wykładamy na grubszą część biszkopta. Formujemy łyżką i układamy wycięte wcześniej trójkąty jeden przy drugim. Schładzamy w lodówce.