aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Kakaowa szarlotka mocno cynamonowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Trochę urozmaiciłam wygląd tradycyjnej szarlotki i przygotowałam ją na kakaowym, kruchym cieście. Do miękkich, pachnących i aromatycznych jabłek dodałam dużo cynamonu. Przy pieczeniu ciasta zapach unosił się w całym domu.

Kakaowa szarlotka mocno cynamonowa Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kakaowa szarlotka mocno cynamonowa

 

Sposób przygotowania:

Kakaowa szarlotka mocno cynamonowa
Z mąki, cukru, margaryny, jajka, śmietany, kakao i proszku do pieczenia zagniatamy jednolite krucze ciasto. Zawijamy w folię i wstawiamy na 30 minut do lodówki.

Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na małe plasterki. Wrzucamy do garnka i dodajemy cukier i cynamon. Dokładnie mieszamy i smażymy przez 10 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Z lodówki wyjmujemy ciasto i dzielimy na dwie części.

Jedną wylepiamy naczynie do pieczenia. Na ciście wykładamy jabłka z cynamonem. Z pozostałego ciasta formujemy ruloniki i robimy z nich kratkę na jabłkach.

Tak przygotowaną szarlotkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 40-45 minut. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła ze szklanką mleka do picia.
Kakaowa szarlotka mocno cynamonowa
Pokrojone jabłka smażymy przez 10 minut wraz z cukrem i cynamonem.
Kakaowa szarlotka mocno cynamonowa
Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto.
Kakaowa szarlotka mocno cynamonowa
Połową ciasta wylepiamy natłuszczone naczynie do pieczenia.
Kakaowa szarlotka mocno cynamonowa
Na ciasto wykładamy usmażone jabłka z cynamonem.
Kakaowa szarlotka mocno cynamonowa
Z pozostałego ciasta formujemy ruloniki i robimy z nich kratkę na jabłkach. Pieczemy 40-45 minut.

Tagi:

szarlotka