katarzynagotuje

katarzynagotuje

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Kakaowe babeczki ze śmietaną i motylkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Babeczki ze śmetaną kremówką i motylkami, pyszne i bardzo czekoladowe.

Kakaowe babeczki ze śmietaną i motylkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kakaowe babeczki ze śmietaną i motylkami

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru + 2 łyżki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl oleju
  • 200 ml śmietany kremówki,
  • motylki cukrowe do ozdoby

 

Sposób przygotowania:

Kakaowe babeczki ze śmietaną i motylkami
Do jednej miski wsypujemy suche składniki tj.2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru pudru, łyżeczkę proszku do pieczenia i 4 łyżki kakao przesiać do miski i wymieszać. Do drugiej miski wlać 1/2 szkl mleka, wbić 3 jajka, 1/2 szklanki ojelu (tzw. mokre składniki), potem dodać je do suchych, wymieszać do połączenia się składników. Nakładać do 3/4 wysokości foremek Tak przygotwane muffinki włożyć do nagrzanego piekarnika do 180°C (bez termoobiegu) na 20-25 min. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać 2 łyżki cukru pudru. Ostudzone babeczki udekorować smietaną i motylkami. Smacznego.
Kakaowe babeczki ze śmietaną i motylkami
Wymieszać wszystkie składniki do ich połączenia,
Kakaowe babeczki ze śmietaną i motylkami
Nałożyć ciasto do foremek i włożyć do nagrzanego piekarnika.
Kakaowe babeczki ze śmietaną i motylkami
Ubić śmietanę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno.

Tagi:

jajko jajka