Kakaowe ciasto bez jaj

Smakowita88 - Przepis na: Kakaowe ciasto bez jaj offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 301
zdjęcia: 1 z 4 Strzałka
Kakaowe ciasto bez jaj
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

super opcja jeśli mamy ochotę na coś pysznego inspirację zaczerpnęłam od Toffik :http://www.gotujmy.pl/pyszne-ciasto-bez-jaj,przepisy,94212.


trudność: łatwe
czas:

Kakaowe ciasto bez jaj - SKŁADNIKI:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki kwaśnego mleka lub maślanki
  • 1/2 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • 4 łyżki dżemu ( miałam własnej roboty jabłkowy)
  • 2 płaskie łyżki oleju ( 1 łyżka na wysmarowanie blachy, 1 na wysmarowanie papieru)
  • 1 łyżka kakao dla dzieci
  • Blaszka wymiarów 21x 37

Kakaowe ciasto bez jaj - PRZYGOTOWANIE:

Do szerokiej miski wsypałam trzy szklanki mąki pszennej, jedną szklankę cukru, dwie łyżeczki sody oczyszczonej oraz cztery łyżki kakao.Na sam koniec dodałam 4 łyżki dżemu jabłkowego. Całość porządnie wymieszałam. Dolałam połowę szklanki oleju i dwie szklanki maślanki.Wymieszałam. Miksowałam mikserem na najwyższych obrotach przez 5 minut. Ciasto stało się gęste, lejące. Blachę wysmarowałam olejem. Przykryłam papierem i znów posmarowałam olejem.Wylałam na nią ciasto. Na jeszcze surowe posypałam kakaem dla dzieci tworząc ala koła. Włożyłam do piekarnika i piekłam 45 minut w temp. 180.s.c Ciasto wyszło mięciutkie, dobrze nawilżone z kakaową w niektórych miejscach  posypką na wierzchu :-)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kakaowe ciasto bez jaj (strona 1 z 1)  
zewa

zewa
offline

2012-08-03 11:25
wytłumacz mi proszę po co smarujesz blaszkę i papier do pieczenia olejem ? Przecież wszystkie papiery do pieczenia są woskowane i to z dwóch stron. Więc nie ma potrzeby smarować olejem.
Skomentuj
Oceń:
0
Smakowita88

Smakowita88
offline

2012-08-03 11:27
Już odpowiadam- ja nie kupuję papieru do pieczenia Zewa tylko np. jak kupuję jakąś wędlinę i ona jest opakowana właśnie opakowana w taki papier to go potem używam:-)
Skomentuj
Oceń:
-2
Elficzna

Elficzna
offline

2012-08-03 11:38
ale taki papier sie chyb nie nadaje do pieczenia? już lepiej posyp blachę mąką i bułką tartą albo wysmaruj margaryną
Skomentuj
Oceń:
0
Smakowita88

Smakowita88
offline

2012-08-03 11:40
Elficzna napisał(a):

ale taki papier sie chyb nie nadaje do pieczenia? już lepiej posyp blachę mąką i bułką tartą albo wysmaruj margaryną

A dlaczego ma się nie nadawać? :-) jest czysty i niezbyt cienki. Dla mnie to sposób na zaoszczędzenie, a papier jak znalazł.
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha
offline

2012-08-03 11:41
A ciasto nie czuć przypadkiem kiełbasą?
Skomentuj
Oceń:
0
Smakowita88

Smakowita88
offline

2012-08-03 11:43
edytaha napisał(a):

A ciasto nie czuć przypadkiem kiełbasą?

Oczywiście że nie czuć, no daj spokój. Nie raz jak kupowałam roladę to też zawijali w taki papier, który potem użyłam:-)
Skomentuj
Oceń:
-4
kasiunia.1981

kasiunia.1981
offline

2012-08-03 11:48
Papier do pieczenia kosztuje 3.50 .To chyba nie majątek?????
Skomentuj
Oceń:
0
Smakowita88

Smakowita88
offline

2012-08-03 11:49
kasiunia.1981 napisał(a):

Papier do pieczenia kosztuje 3.50 .To chyba nie majątek?????

Oczywiście że nie majątek, ale to jest mój wybór na co mam przeznaczać pieniążki. Wolę papier. Pozdrawiam
Skomentuj
Oceń:
0
Pyza

Pyza
offline

2012-08-03 12:00
papier po wędlinie do pieczenia ciasta? boszszszszsz..... I powiedz osobie, która teraz pisze Ci przepisy, że dobrze jest podać orientacyjnie wymiary blaszki
Skomentuj
Oceń:
2
Smakowita88

Smakowita88
offline

2012-08-03 12:07
Pyza napisał(a):

papier po wędlinie do pieczenia ciasta? boszszszszsz..... I powiedz osobie, która teraz pisze Ci przepisy, że dobrze jest podać orientacyjnie wymiary blaszki

Oczywiście że mogę podać wymiary blaszki, choć nie muszę.
Skomentuj
Oceń:
0
Pyza

Pyza
offline

2012-08-03 12:32
Smakowita, nic nie musisz - nawet być tutaj i olśniewać nas swoim talentem :) ale skoro już jesteśmy to róbmy to co robimy jak najlepiej i tak żeby inni mogli z tego skorzystać, zgodzisz się ze mną?
Skomentuj
Oceń:
3
Smakowita88

Smakowita88
offline

2012-08-03 12:44
Pyza napisał(a):

Smakowita, nic nie musisz - nawet być tutaj i olśniewać nas swoim talentem :) ale skoro już jesteśmy to róbmy to co robimy jak najlepiej i tak żeby inni mogli z tego skorzystać, zgodzisz się ze mną?

No jakże bym mogła zaprzeczyć Pyzuniu- oczywiście że się zgadzam. Wymiary blaszki podałam w polu" składniki". Mam nadzieję że dobrze zrobiłam.:-)
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka
offline

2012-08-03 12:57
Z tym smarowaniem olejem blachy a później papieru to lekkie przegięcie,ale to Twoja sprawa.Za to jak doczytałam,że papier jest po wędlinie to szczęka mi opadła.Nie sądziłam,że ktoś w ogóle jest do czegoś takiego zdolny.To po prostu masakra.
Skomentuj
Oceń:
2
emef

emef
offline

2012-08-03 12:53
no dobrze ale co nowego wnosi ten przepis od oryginału na którym się wzorowałaś..jakiś czas temu była dyskusja na ten temat
http://www.gotujmy.pl/pyszne-ciasto-bez-jaj,przepisy,94212.html
Skomentuj
Oceń:
0
Pyza

Pyza
offline

2012-08-03 13:13
emef napisał(a):

no dobrze ale co nowego wnosi ten przepis od oryginału na którym się wzorowałaś..jakiś czas temu była dyskusja na ten temat
http://www.gotujmy.pl/pyszne-ciasto-bez-jaj,przepisy,94212.html

ale przecież jest "dodatkowo" aż łyżka kakao dla dzieci no i papier po wędlinie więc ciekawy aromat zapewniony. Nie ma też cynamonu a dżem z innych owoców - zmiany nie do poznania.
Skomentuj
Oceń:
0
Smakowita88

Smakowita88
offline

2012-08-03 13:48
Pyza napisał(a):

emef napisał(a):

no dobrze ale co nowego wnosi ten przepis od oryginału na którym się wzorowałaś..jakiś czas temu była dyskusja na ten temat
http://www.gotujmy.pl/pyszne-ciasto-bez-jaj,przepisy,94212.html

ale przecież jest "dodatkowo" aż łyżka kakao dla dzieci no i papier po wędlinie więc ciekawy aromat zapewniony. Nie ma też cynamonu a dżem z innych owoców - zmiany nie do poznania.

Co Ty możesz wiedzieć o aromacie? Najpierw trzeba zrobić. Wybacz ale nie potrzebuję cynamonu bo go najzwyczajniej w świecie nie trawię.
Skomentuj
Oceń:
0
Elficzna

Elficzna
offline

2012-08-03 13:22
no też się zastanawiałam po co drugi raz wstawiać ten sam przepis. ale mnie bardziej ciekawi ten papier...Smakowita nie boisz się, że spalisz kuchnie? albo się czymś potrujecie ? bo np ja bym się bała, używac takiego papieru po wędlinie bo wiadomo, że on nie jest przystosowany do pieczenia i może jest np łatwo palny albo coś w tym stylu.
Skomentuj
Oceń:
0
Smakowita88

Smakowita88
offline

2012-08-03 13:47
Elficzna napisał(a):

no też się zastanawiałam po co drugi raz wstawiać ten sam przepis. ale mnie bardziej ciekawi ten papier...Smakowita nie boisz się, że spalisz kuchnie? albo się czymś potrujecie ? bo np ja bym się bała, używac takiego papieru po wędlinie bo wiadomo, że on nie jest przystosowany do pieczenia i może jest np łatwo palny albo coś w tym stylu.

Słuchaj, papier jak papier- jest zapewne wykonany z tego co papier do pieczenia tyle że nie woskowany. Jest lepszy od folii bo fajnie się ściąga, nie rwie. Ciasto niczym w stylu" pachnącej kiełbasy" nie przejdzie. Przecież idę na drugą stronę ulicy, kupuję kiełbasę i wracam. Od razu papier ściągam. Może Wam się to wydać dziwne, nie podobać. Trudno. Moja rodzina robi tak już od ładnych paru lat i nic się nikomu nie stało. Pozdrawiam
Skomentuj
Oceń:
0
Elficzna

Elficzna
offline

2012-08-03 13:54
Smakowita88 napisał(a):

Elficzna napisał(a):

no też się zastanawiałam po co drugi raz wstawiać ten sam przepis. ale mnie bardziej ciekawi ten papier...Smakowita nie boisz się, że spalisz kuchnie? albo się czymś potrujecie ? bo np ja bym się bała, używac takiego papieru po wędlinie bo wiadomo, że on nie jest przystosowany do pieczenia i może jest np łatwo palny albo coś w tym stylu.

Słuchaj, papier jak papier- jest zapewne wykonany z tego co papier do pieczenia tyle że nie woskowany. Jest lepszy od folii bo fajnie się ściąga, nie rwie. Ciasto niczym w stylu" pachnącej kiełbasy" nie przejdzie. Przecież idę na drugą stronę ulicy, kupuję kiełbasę i wracam. Od razu papier ściągam. Może Wam się to wydać dziwne, nie podobać. Trudno. Moja rodzina robi tak już od ładnych paru lat i nic się nikomu nie stało. Pozdrawiam


PAPIER DO PIECZENIA a nie FOLIA sprawdź sobie chociaż w googlach jak to wygląda. I mylisz się myśląc że papier to papier, bo są różne papiery i mają różne zastosowania. A co do zapachu to się nie wypowiadam, bo nigdy mi nawet nie przyszło do głowy spróbować ale cofa mi się śniadanie gdy pomyślę o cieście z papieru po kiełbasie
Skomentuj
Oceń:
1
Smakowita88

Smakowita88
offline

2012-08-03 13:58
Elficzna napisał(a):

Smakowita88 napisał(a):

Elficzna napisał(a):

no też się zastanawiałam po co drugi raz wstawiać ten sam przepis. ale mnie bardziej ciekawi ten papier...Smakowita nie boisz się, że spalisz kuchnie? albo się czymś potrujecie ? bo np ja bym się bała, używac takiego papieru po wędlinie bo wiadomo, że on nie jest przystosowany do pieczenia i może jest np łatwo palny albo coś w tym stylu.

Słuchaj, papier jak papier- jest zapewne wykonany z tego co papier do pieczenia tyle że nie woskowany. Jest lepszy od folii bo fajnie się ściąga, nie rwie. Ciasto niczym w stylu" pachnącej kiełbasy" nie przejdzie. Przecież idę na drugą stronę ulicy, kupuję kiełbasę i wracam. Od razu papier ściągam. Może Wam się to wydać dziwne, nie podobać. Trudno. Moja rodzina robi tak już od ładnych paru lat i nic się nikomu nie stało. Pozdrawiam


PAPIER DO PIECZENIA a nie FOLIA sprawdź sobie chociaż w googlach jak to wygląda. I mylisz się myśląc że papier to papier, bo są różne papiery i mają różne zastosowania. A co do zapachu to się nie wypowiadam, bo nigdy mi nawet nie przyszło do głowy spróbować ale cofa mi się śniadanie gdy pomyślę o cieście z papieru po kiełbasie

To Twoja sprawa. Wiem jak wygląda folia a jak papier - zasugerowałam tylko że ten papier jest lepszy od folii. I jeśli Cię cofa to po prostu nie wchodź tutaj i się nie wypowiadaj. Ja jestem otwarta na nowe eksperymenty. Nie mam potrzeby dalej się tłumaczyć na siłę dlaczego użyłam takiego papieru a nie papieru do pieczenia, szczególnie Wam którzy nigdy w życiu nie spróbowali tego zrobić a wypowiadacie się i obrażacie mnie jak i mój przepis.
Skomentuj
Oceń:
0
artus2692

artus2692
offline

2012-08-03 14:00
Elficzna napisał(a):

Smakowita88 napisał(a):

Elficzna napisał(a):

no też się zastanawiałam po co drugi raz wstawiać ten sam przepis. ale mnie bardziej ciekawi ten papier...Smakowita nie boisz się, że spalisz kuchnie? albo się czymś potrujecie ? bo np ja bym się bała, używac takiego papieru po wędlinie bo wiadomo, że on nie jest przystosowany do pieczenia i może jest np łatwo palny albo coś w tym stylu.

Słuchaj, papier jak papier- jest zapewne wykonany z tego co papier do pieczenia tyle że nie woskowany. Jest lepszy od folii bo fajnie się ściąga, nie rwie. Ciasto niczym w stylu" pachnącej kiełbasy" nie przejdzie. Przecież idę na drugą stronę ulicy, kupuję kiełbasę i wracam. Od razu papier ściągam. Może Wam się to wydać dziwne, nie podobać. Trudno. Moja rodzina robi tak już od ładnych paru lat i nic się nikomu nie stało. Pozdrawiam


PAPIER DO PIECZENIA a nie FOLIA sprawdź sobie chociaż w googlach jak to wygląda. I mylisz się myśląc że papier to papier, bo są różne papiery i mają różne zastosowania. A co do zapachu to się nie wypowiadam, bo nigdy mi nawet nie przyszło do głowy spróbować ale cofa mi się śniadanie gdy pomyślę o cieście z papieru po kiełbasie

SMAKOSZU ty zmyslaczko masz bujną wyobraźnie!! Chyba nigdy nie widziałaś papieru przeznaczonego do pieczenia a papieru do owijania wędlin!! hahaha śmiechu warte!!! Kiedyś pisałaś że masz dfaleko we wiosce sklep A teraz ze po 2 stronie ULICY?? KŁAMCZUCHA!!!
Skomentuj
Oceń:
0
Smakowita88

Smakowita88
offline

2012-08-03 14:01
artus2692 napisał(a):

Elficzna napisał(a):

Smakowita88 napisał(a):

Elficzna napisał(a):

no też się zastanawiałam po co drugi raz wstawiać ten sam przepis. ale mnie bardziej ciekawi ten papier...Smakowita nie boisz się, że spalisz kuchnie? albo się czymś potrujecie ? bo np ja bym się bała, używac takiego papieru po wędlinie bo wiadomo, że on nie jest przystosowany do pieczenia i może jest np łatwo palny albo coś w tym stylu.

Słuchaj, papier jak papier- jest zapewne wykonany z tego co papier do pieczenia tyle że nie woskowany. Jest lepszy od folii bo fajnie się ściąga, nie rwie. Ciasto niczym w stylu" pachnącej kiełbasy" nie przejdzie. Przecież idę na drugą stronę ulicy, kupuję kiełbasę i wracam. Od razu papier ściągam. Może Wam się to wydać dziwne, nie podobać. Trudno. Moja rodzina robi tak już od ładnych paru lat i nic się nikomu nie stało. Pozdrawiam


PAPIER DO PIECZENIA a nie FOLIA sprawdź sobie chociaż w googlach jak to wygląda. I mylisz się myśląc że papier to papier, bo są różne papiery i mają różne zastosowania. A co do zapachu to się nie wypowiadam, bo nigdy mi nawet nie przyszło do głowy spróbować ale cofa mi się śniadanie gdy pomyślę o cieście z papieru po kiełbasie

SMAKOSZU ty zmyslaczko masz bujną wyobraźnie!! Chyba nigdy nie widziałaś papieru przeznaczonego do pieczenia a papieru do owijania wędlin!! hahaha śmiechu warte!!! Kiedyś pisałaś że masz dfaleko we wiosce sklep A teraz ze po 2 stronie ULICY?? KŁAMCZUCHA!!!

Przestań się mnie w końcu czepiać i naucz się czytać. Ja Ciebie nie obrażam więc mnie nie wyzywaj!!!
Skomentuj
Oceń:
0
Kathlyn

Kathlyn
offline

2012-08-03 21:33
Ja mam tylko jedną uwagę, Smakowita nie jesteś pierwszą osobą na tej stronie która prezentuje swoją zmodyfikowaną lub nie wersję przepisu innego użytkownika. Wypadałoby jednak zaznaczyć czyim przepisem się inspirowałaś. Taka drobnostka, ale naprawdę znacząca :-)
Skomentuj
Oceń:
1
Smakowita88

Smakowita88
offline

2012-08-03 21:37
Kathlyn napisał(a):

Ja mam tylko jedną uwagę, Smakowita nie jesteś pierwszą osobą na tej stronie która prezentuje swoją zmodyfikowaną lub nie wersję przepisu innego użytkownika. Wypadałoby jednak zaznaczyć czyim przepisem się inspirowałaś. Taka drobnostka, ale naprawdę znacząca :-)

Rzeczywiście Kathlyn -przepraszam. Powinnam to zrobić :-)
Skomentuj
Oceń:
0
artus2692

artus2692
offline

2012-08-04 08:21
Smakowita88 napisał(a):

Kathlyn napisał(a):

Ja mam tylko jedną uwagę, Smakowita nie jesteś pierwszą osobą na tej stronie która prezentuje swoją zmodyfikowaną lub nie wersję przepisu innego użytkownika. Wypadałoby jednak zaznaczyć czyim przepisem się inspirowałaś. Taka drobnostka, ale naprawdę znacząca :-)

Rzeczywiście Kathlyn -przepraszam. Powinnam to zrobić :-)

Oszustka i Kłamczucha!!
Skomentuj
Oceń:
0
Kathlyn

Kathlyn
offline

2012-08-04 09:42
artus2692 napisał(a):

Smakowita88 napisał(a):

Kathlyn napisał(a):

Ja mam tylko jedną uwagę, Smakowita nie jesteś pierwszą osobą na tej stronie która prezentuje swoją zmodyfikowaną lub nie wersję przepisu innego użytkownika. Wypadałoby jednak zaznaczyć czyim przepisem się inspirowałaś. Taka drobnostka, ale naprawdę znacząca :-)

Rzeczywiście Kathlyn -przepraszam. Powinnam to zrobić :-)

Oszustka i Kłamczucha!!

Artus wyhamuj:-) Smakowita zakomunikowała autorce przepisu, że taki wykonała. Należałoby jednak w swoim przepisie zaznaczyć na czyim przepisie się wzorowaliśmy. I tyle. Smakowita, nie mnie przepraszaj tylko autorkę oryginalnego przepisu :-) Mi natomiast byłoby miło gdyby ktoś kiedyś skorzystał z mojego przepisu ;-) i go powielił ;-)
Skomentuj
Oceń:
0
dayzi

dayzi
offline

2012-08-25 17:25
Co do papieru po wędlinie - moja ciocia używała kiedyś gazety do pieczenia ciasta. Były plusy takiego rozwiązania, np. wykorzystanie nieaktualnej już gazety no i oczywiście przeczytanie na spodzie biszkoptu ciekawego artykułu, jeśli smak farby drukarskiej lekko odrzucał. Co kraj to obyczaj.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta bez jaj
Porzeczka pod kruszonką Jagodzianki-kwiatuszki Ciasto z kaszą manną i pomarańczą
Tarta Marshmallow z malinami Trzy bit po mojemu. Torcik tricolor na pełnoziarnistym spodzie
Better Than Robert Redford Truskawkowe ciasto na maślance Tarta z musem jabłkowo-pomarańczowym
Ciasto szpinakowe Kolorowa pianka dla księżniczek. Jabłecznik sypany

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Jakie grzyby lubisz najbardziej?

 
 Jakie grzyby lubisz najbardziej?

głosuj
 

Ostatnio komentowane