Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kakaowe ciasto z bitą śmietaną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Proste i smaczne ciasto.Bardzo czekoladowe z połączeniem bitej śmietany i dowolnej dekoracji.Idealne do popołudniowej kawy.

Kakaowe ciasto z bitą śmietaną

Składniki:

Kakaowe ciasto z bitą śmietaną

 

 

  • Polewa:
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • niewielka ilość gorącej wody

 

 

  • Dodatkowo:
  • dowolne dekoracje ( u mnie maliny i czekoladowa posypka )

Sposób przygotowania:

Kakaowe ciasto z bitą śmietaną
1.Masło przekładamy do garnka i roztapiamy,następnie lekko studzimy.Jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem na puszystą masę.Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao,następnie dodajemy do jajek,wlewamy masło i dokładnie mieszamy. 2.Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 30 minut,w temperaturze około 180 stopni. 3.Polewa:cukier mieszamy z kakao i niewielką ilością gorącej wody,tak żeby powstała gęsta papka,dodajemy masło i chwilę gotujemy na niewielkim ogniu,cały czas mieszając.Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy do całkowitego połączenia się składników.Polewa powinna byś gęsta i szklista. 4.Następnie polewę smarujemy na wystudzonym cieście i odstawiamy do zastygnięcia. 5.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku.Gotową śmietaną dekorujemy ciasto.Ciasto również dekorujemy dowolnymi dodatkami:owocami i posypką.Podajemy.