Ania321

Ania321

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Kakaowe muffinki z kremem mascarpone

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo smaczne kakaowe muffinki z nadzieniem z serka mascarpone. U nas w domu zawsze znikają błyskawicznie.

Kakaowe muffinki z kremem mascarpone Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kakaowe muffinki z kremem mascarpone

ciasto

  • mąka pszenna 1,5 szklanki
  • cukier 3/4 szklanki
  • kakao 3 łyżki
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • mleko 3,2% 1/2 szklanki
  • jogurt naturalny 180 gram
  • olej rzepakowy 1/3 szklanki
  • ocet winny 1 łyżka
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • żółtko 1 szt

krem

  • serek mascarpone 125 gram
  • białko 1 szt
  • cukier 2 łyżki
  • mąka pszenna 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Kakaowe muffinki z kremem mascarpone
Do miseczki wrzucamy serek mascarpone, dodajemy cukier, mąkę oraz białko. Mieszamy energicznie, aż składniki dobrze się połączą, a następnie wstawiamy masę do zamrażarki na pół godziny. Dzięki temu nadzienie podczas pieczenia nie spłynie na spód muffinek.

Do dużej miski wsypujemy wszystkie składniki suche: cukier, mąkę, kakao, cukier waniliowy oraz sodę i mieszamy. W drugiej misce łączymy składniki mokre: mleko, jogurt naturalny, żółtko, olej i ocet.

Mieszamy, a następnie wlewamy składniki mokre do suchych i znów mieszamy do momentu ich połączenia. Do formy wyłożonej papilotkami nakładamy po jednej łyżce ciasta. Na to nakładamy po łyżeczce zmrożonego nadzienia, a na nie wykładamy resztę ciasta.

Pieczemy muffinki przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Kakaowe muffinki z kremem mascarpone
Do miseczki wrzucamy serek mascarpone, dodajemy cukier, mąkę oraz białko.
Kakaowe muffinki z kremem mascarpone
Do dużej miski wsypujemy wszystkie składniki suche: cukier, mąkę, kakao, cukier waniliowy oraz sodę i mieszamy.
Kakaowe muffinki z kremem mascarpone
Mieszamy, a następnie wlewamy składniki mokre do suchych i znów mieszamy do momentu ich połączenia.
Kakaowe muffinki z kremem mascarpone
Do formy wyłożonej papilotkami nakładamy po jednej łyżce ciasta. Na to nakładamy po łyżeczce zmrożonego nadzienia, a na nie wykładamy resztę ciasta.