jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kakaowe muffiny z pokrzywą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Jak dotąd pokrzywę podawałam w połączeniu z makronem, naleśnikami, mięsem, czy w sałatkach. Pierwszy raz podałam ją na słodko!

Kakaowe muffiny z pokrzywą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kakaowe muffiny z pokrzywą

SKŁADNIKI

  • 1,5 szklanki mąki,
  • 1,5- 2 łyżki kakao,
  • 2/3 szklanki cukru brązowego,
  • 2 duże jajka,
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ¾-1 szklanki sparzonej i odciśniętej pokrzywy,

 

  • Dodatkowo:
  • Cukier puder do posypania,
  • papilotki

Sposób przygotowania:

Kakaowe muffiny z pokrzywą

ETAP 1

Kakaowe muffiny z pokrzywą
Dokładnie odciśnięta pokrzywę drobno kroimy

Sparzoną pokrzywę hartujemy przelewając zimną wodą. Tak przygotowaną dokładnie odciskamy i drobno siekamy. Papilotkami wykładamy formę na muffiny.

ETAP 2

Kakaowe muffiny z pokrzywą
Cukier i jajka przekładamy do przygotowanej miski

Sypkie składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao łączymy ze sobą.
Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich brązowy cukier i całość ubijamy na puszystą masę.

ETAP 3

Kakaowe muffiny z pokrzywą
sypkie i płynne składniki dodajemy do ubitej masy jajecznej

Do ubitych jajek wsypujemy przygotowane sypkie składniki oraz wlewamy płynne (olej , mleko). Całość dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitego, kakaowego ciasta.

ETAP 4

Kakaowe muffiny z pokrzywą
Ciasto kakaowe łączymy z pokrzywami

Na koniec dodajemy przygotowane pokrzywy.

ETAP 5

Kakaowe muffiny z pokrzywą
Pokrzywowo- kakaowe ciasto wykładamy do foremek

Gotowym ciastem napełniamy foremki do około ¾ ich wysokości. Na wierzchu każdej muffiny układamy po sparzonym listku pokrzywy.

Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Muffiny pieczemy około 25 minut w 180°C. Gotowe wyjmujemy. Przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem.


Tagi:

muffiny