Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Kakaowe naleśniki z budyniowym kremem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Niebanalny przepis na naleśniki - kakaowe z kremem z serka mascarpone i budyniu gotowanego na soku przecierowym. Palce lizać!

Kakaowe naleśniki z budyniowym kremem

Składniki:

Kakaowe naleśniki z budyniowym kremem

Ciasto naleśnikowe

  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1-2 łyżki cukru kokosowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki oleju
  • szczypta soli

Nadzienie

  • 900 ml soku przecierowego z bananem (u mnie: banan-jabłko-brzoskwinia)
  • 2 budynie śmietankowe
  • 250 g serka mascarpone
  • 3-4 łyżki cukru kokosowego
  • cukier puder (do posypania)

Sposób przygotowania:

Kakaowe naleśniki z budyniowym kremem

CIASTO:

Kakaowe naleśniki z budyniowym kremem
Gotowe ciasto na naleśniki odstawiamy na 20-30 min.

Jajka rozbełtać i wymieszać z mlekiem i wodą mineralną. Dodać przesianą przez sitko mąkę, kakao, szczyptę soli i cukier kokosowy. Na końcu dodać olej i wymieszać, aby powstało jednolite ciasto bez grudek. Ciasto odstawić na 20-30 min.

ETAP 2:

Kakaowe naleśniki z budyniowym kremem
Usmażone naleśniki z obu stron na brązowo

Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron.

ETAP 3:

Kakaowe naleśniki z budyniowym kremem
Gotowy budyń ugotowany na soku przecierowym

Odlać 3/4 szklanki soku i rozprowadzić w nim proszek budyniowy. Resztę soku zagotować, a następnie dodać rozrobiony budyń. Cały czas mieszać aż budyń zgęstnieje. Wystudzić. Dodać cukier kokosowy oraz serek mascarpone i miksować do uzyskania jednolitego kremu.

ETAP 4:

Naleśniki smarować kremem budyniowym, zawinąć w rulon i posypać cukrem pudrem.