Kakaowe racuszki na jeden kęs

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Szybkie i smaczne, nie tylko dla dzieci...

Kakaowe racuszki na jeden kęs

Składniki:

Kakaowe racuszki na jeden kęs

 

  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • mleko (zawsze dodaję "na oko", aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany)
  • 1 małe jabłko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka kakao
  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Kakaowe racuszki na jeden kęs
Jabłko ścieramy na tarce o małych oczkach. Jajko wbijamy do miski, dodajemy mąkę, syrop klonowy, proszek do pieczenia, kakao oraz stopniowo dolewamy mleko, kontrolując gęstość ciasta. Łyżeczką do herbaty nakładamy porcję ciasta na patelnię i smażymy na złoty kolor z obu stron. Możemy posypać cukrem pudrem.