Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Kakaowe serduszka z dzemem malinowym

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Latwe ciastka, ktore zrobisz razem z dzieckiem. Dobra zabawa, ze smacznym, slodkim zakonczeniem.

Kakaowe serduszka z dzemem malinowym

Składniki:

Kakaowe serduszka z dzemem malinowym

 

  • 250g miekkiej margaryny,
  • szklanka cukru krysztalu lub brazowego (pojemnosc szklanki 250ml),
  • 3 szklanki maki + jedna czubata lyzka (jezeli zajdzie potrzeba dodac troszke wiecej),
  • lyzka wódki,
  • kilka kropel aromatu rumowego,
  • 2 jaja,
  • 4 lyzki kakao,
  • dzem malinowy do przelozenia ciastek.
  • papier do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Kakaowe serduszka z dzemem malinowym
Cukier wymieszac z miekka margaryna, uzywajac lyzki. Dodac jaja, przesiana make, wódke, aromat rumowy i kakao, dobrze polaczyc skladniki, wyrabiajac ciasto rekoma. Owinac ciasto w folie i wlozyc do lodówki na ok godzine. Po schlodzeniu ciasta, rozwalkujemy je (mozna opruszyc stolnice maka) na ok 0,5 cm lub troche grubszy placek. Za pomoca foremek wykrawamy ciastka, ktore ukladamy na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Wlozyc do rozgrzanego do 200st. piekarnika i zapiekac w 180-190 stopniach, przez ok 15 minut, kontrolujac, aby ciastka za mocno sie nie wysuszyly i przypiekly. Po wyjeciu i ostygnieciu, ciastka przelozyc dzemem malinowym i przechowywac w zamknietym pojemniku, aby nie chlonely wilgoci i zapachów. Ciasteczka sa równiez smaczne bez zadnych dodatków.

Tagi:

ciastka mak