misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasteczka

Kakaowe wianuszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne i bardzo szybko znikające kruche ciasteczka. Doskonały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.

Kakaowe wianuszki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kakaowe wianuszki

 

  • 400g mąki pszennej
  • 250g miękkiej margaryny lub masła
  • 150g cukru pudru
  • 50g mocnego kakao jeśli nie jest za mocne można dać więcej
  • 2 żółtka

Sposób przygotowania:

Kakaowe wianuszki
Miękką margarynę lub masło należy dokładnie utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodajemy przesiane przez sitko kakao oraz żółtka. Gdy składniki się połączą stopniowo dodajemy przesianą mąkę. Jeśli dodamy ją całą od razu to będzie nam ciężko wyrobić ciasto. Gotowe ciasto przekładamy do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie gwiazdki. Teraz następuje moment twórczy:) Wyciskamy kawałki ciasta o długości około 10cm. Następnie łączymy oba końce tak, by powstało koło. Ciasto łatwo się łączy więc nie ma z tym problemu. Tak przygotowane ciasteczka układamy na papierze do pieczenia (nie trzeba robić dużych odstępów między jednym, a drugim ciastkiem, gdyż nie rosną one w piekarniku). Pieczemy w temp. 175-180 stopni przez około 20 minut. Ciasteczka można robić mniejsze. Można też formować je w inne kształty. Ja zrobiłam kilka serduszek:) Można też zrobić zwykłe paseczki. Po upieczeniu i ostudzeniu ciastka można posypać cukrem pudrem
Kakaowe wianuszki
Miękką margarynę lub masło należy dokładnie utrzeć z cukrem pudrem.
Kakaowe wianuszki
Dodajemy przesiane przez sitko kakao oraz żółtka - całość dokładnie łączymy
Kakaowe wianuszki
Gotowe ciasto przekładamy do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie gwiazdki.
Kakaowe wianuszki
Wyciskamy kawałki ciasta o długości około 10 cm następnie łączymy oba końce tak by powstało koło.