SUPERPRZEPIS

Kakaowe zawijaski z serem i borówką

  • 3
         
ocena: 4/5 głosów: 33
Kakaowe zawijaski z serem i borówką Więcej zdjęć (2)

Drożdżowe kakaowe zawijaski nadziane białym serem z dodatkiem borówki to wypiek obok którego trudno przejść obojętnie.

Składniki:

Kakaowe zawijaski z serem i borówką

Ciasto:

Nadzienie:

  • ok. 100 g twarogu półtłustego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 1 żółtko

Dodatkowo:

  • 120 g borówki amerykańskiej
  • 1 białko
  • lukier

Sposób przygotowania:

Kakaowe zawijaski z serem i borówką

Etap 1:

Kakaowe zawijaski z serem i borówką
Z mleka, drożdży, cukru i mąki przygotować rozczyn.

Mleko podgrzać. Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać mleko oraz wsypać 2 łyżki mąki. Wymieszać do rozpuszczenia i odstawić rozczyn w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.

Etap 2:

Kakaowe zawijaski z serem i borówką
Z podanych składników zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia.

Masło roztopić i ostudzić. Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać kakao, wymieszać. Kolejno wlać aktywne drożdże, masło, dodać roztrzepane jajko, szczyptę soli i cukier. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.

Etap 3:

Kakaowe zawijaski z serem i borówką
Każdy rozwałkowany placek ciasta ponacinać i zrolować.

Ser zmiksować na gładką masę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkiem.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość podzielić je na 8 równych kawałków. Rozwałkować na małe placki. Na każdy z nich nakładać po łyżeczce nadzienia i zwijać w sakiewkę. Rozwałkować ponownie na kształt koła i zrobić podłużne nacięcia zostawiając niewielki wolny od nacięć margines. Zwijać w rulon zaczynając od naciętej strony. Rulon chwycić za dwa końce i zwinąć w koło.

Etap 4:

Kakaowe zawijaski z serem i borówką
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć drożdżowe zawijaski zachowując odstęp. Pozostawić w ciepłym miejscu na 20 minut, posmarować roztrzepanym białkiem.

Etap 5:

Kakaowe zawijaski z serem i borówką
Upieczone wystudzić.

Piec w nagrzanym piekarniku do temp. 200°C przez ok. 15 min. Wystudzić na kratce. Polać lukrem i posypać borówkami.