Mati13

Mati13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 889]

Kakaowo - herbatnikowy spód do ciasta

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Jeśli nie chcemy piec biszkoptu to to jest super alternatywa

Kakaowo  - herbatnikowy spód do ciasta Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kakaowo - herbatnikowy spód do ciasta

 

  • 10 łyżek cukru
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 galaretka o smaku cytrynowym
  • 20 sztuk herbatniki

Sposób przygotowania:

Kakaowo - herbatnikowy spód do ciasta
Herbatniki należy dość grubo pokruszyć. Do rondelka przekładamy masło, wlewamy masło, wsypujemy cukier i kakao - ciągle mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia, ale nie gotujemy. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 125ml wody, gorącą wodę przelewamy do gorącej "masy" kakaowej i mieszamy. Do ciepłej masy wsypujemy pokruszone i mieszamy. Ciepłą masę wykładamy na dno tortownicy (moja miała ok 24 cm średnicy), odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia. Taki spód jest idealny do sernika na zimno.
Kakaowo  - herbatnikowy spód do ciasta
herbatniki dość grubo kruszymy, ładniej wygladają