Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 701]

Kakaowo-kokosowe ciasto z wafelków

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto jest przepyszne, lekko wilgotne i cudooownie pachnące. Podczas pieczenia roznosi się kuszący zapach, więc naprawdę ciężko oprzeć się kawałkowi takiego przysmaku.

Kakaowo-kokosowe ciasto z wafelków

Składniki:

Kakaowo-kokosowe ciasto z wafelków

Forma o wymiarach około 9 x 21 cm:

  • 250 g wafelków kakaowych (bez polewy)
  • 100 g masła
  • 1 szklanka wiórek kokosowych (1 szklanka = 250 ml)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka

Sposób przygotowania:

Kakaowo-kokosowe ciasto z wafelków

Wafelki:

Kakaowo-kokosowe ciasto z wafelków
Wafelki powinny być bardzo dokładnie rozdrobnione.

Wafelki należy pokruszyć do uzyskania konsystencji mokrego, ale sypkiego piasku.

Masa:

Kakaowo-kokosowe ciasto z wafelków
Masa powinna wyjść dość gęsta i lepiąca się.

Masło zmiksować z cukrem i wymieszać z jajkami.

Dodać wiórki kokosowe oraz pokruszone wafle i całość dokładnie połączyć.

Pieczenie:

Kakaowo-kokosowe ciasto z wafelków
Gotowe, upieczone ciasto powinno być sprężyste.

Masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.

Piec około 50-60 minut w 180 stopniach.