edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Kakaowo kokosowy flircik

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Mocno kakaowe ciasto w połączeniu z aromatycznym kokosem.

Kakaowo kokosowy flircik Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kakaowo kokosowy flircik

 

  • Ciasto:
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 20 dag wiórków kokosowych
  • 3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 kostka masła
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (najlepiej bez cukru)
  • Polewa:
  • 1 tabliczka ulubionej czekolady i awaryjnie kilka łyżek mleka
  • lub gotowa polewa czekoladowa

 

Sposób przygotowania:

Kakaowo kokosowy flircik
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier i oddzielone żółtka.Wymieszać mąkę, kakao i cukier do pieczenia. Dodawać porcjami do ubitych białek delikatnie mieszając. Przełożyć masę do wyłożonej papierem do pieczenia blachy (ok. 24x30 cm). Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni (sprawdzić patyczkiem). Odstawić do przestygnięcia.
W 1/2 szklanki mleka rozprowadzić budyń. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, na wrzące wsypać wiórki kokosowe i całość gotować przez 20 minut. Pod koniec, kiedy wiórki wchłoną mleko, będzie bardzo gęste, więc trzeba uważać, żeby się nie przypaliło. Dodać masło, a kiedy się rozpuści, wlać mleko z rozprowadzonym budyniem. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez chwilę bez przerwy mieszając. Jeszcze ciepłą masę wyłożyć na ciasto i wyrównać.
Tabliczkę czekolady rozdrobnić, rozpuścić w kąpieli wodnej i równo rozsmarować na wystudzonym cieście.
Odstawić ciasto w chłodne miejsce.
Kakaowo kokosowy flircik
Czy biszkopt jest upieczony, najlepiej sprawdzić przy pomocy cienkiego patyczka.
Kakaowo kokosowy flircik
Rozpuszczoną czekoladę równą warstwą rozprowadzić na wystudzonym cieście.