Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kakaowo-korzenne babeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Babeczki korzenne są bardzo łatwe do zrobienia, aromatyczne i smaczne. Można je napełnić kremem lub po prostu dowolnie polukrować.

Kakaowo-korzenne babeczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kakaowo-korzenne babeczki

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kakaowo-korzenne babeczki
Miód rozpuścić z cukrem waniliowym, ostudzić, połączyć z kakao, cynamonem i goździkami. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać jajka, starte na tarce o dużych oczkach zimne masło, posiekać. Sodę wymieszać 1 łyżką wody, połączyć z ciastem, dodać śmietanę, miód i zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować na grubość 2-3 mm, foremką o kształcie kwiatka wykrawać ciasteczka. Wkładać do foremek na babeczki, docisnąć, nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15 minut. Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. Przełożyć do rękawa cukierniczego ozdobić zimne babeczki.
Kakaowo-korzenne babeczki
Płynny miód wymieszać z kakao cukrem waniliowym i przyprawami
Kakaowo-korzenne babeczki
Mąkę posiekać z masłem dodać miód z przyprawami zagnieść ciasto rozwałkować i wykrawać ciasteczka
Kakaowo-korzenne babeczki
Wkładać do foremek na babeczki docisnąć nakłuć widelcem
Kakaowo-korzenne babeczki
Upieczone babeczki ostudzić wyjąć z foremek polukrować

Tagi:

jajko jajka