jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Książka Kucharska: Morelowy zawrót głowy

Kakaowo-morelowe tartaletki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Uwielbiam suszone jak i świeże morele. Tartaletki z ich udziałem smakują pysznie. Zamiast tarteletek można upiec kruche ciasto, podwajając jednak ilość składników.

Kakaowo-morelowe tartaletki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kakaowo-morelowe tartaletki

 

  • Ciasto:
  • 25 dag mąki pszennej,
  • 1 kopiata łyżka kakao,
  • 15 dag margaryny,
  • 8 dag cukru pudru,
  • 3 żółtka,
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/5 łyżeczki sody

 

  • 3 łyżki rozpuszczonej margaryny do wysmarowania foremek

 

  • Dodatkowo:
  • Około 35-40 dag moreli
  • Pianka bakaliowa:
  • 3 białka,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1 łyżka kokosu,
  • 0,5 łyżki rodzynek,
  • 1 łyżka siekanych orzechów

 

Sposób przygotowania:

Kakaowo-morelowe tartaletki
Morele przekrawamy na połowy i wyjmujemy z nich pestki. Mąkę przesiewamy na stolnicę, mieszamy z kakao. Dokładamy margarynę i razem siekamy. Dokładamy pozostałe składniki i energicznie zarabiamy ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na około 0,5 godziny. Gotowe dzielimy na połowę w proporcji 2/3 i 1/3. Większy kawałek ciasta wałkujemy i wyklejamy nim przygotowane foremki.W wyłożonych foremkach układamy po 3-4 połówki moreli. Na morele wykładamy łyżkę bakaliowej pianki. Na piankę ścieramy pozostałe kruche ciasto. Gotowe babeczki pieczemy około 15-20 minut w 180°C.Foremki smarujemy wcześniej rozpuszczoną margaryną. PIANA: Białka ubijamy , dodajemy cukier. Na koniec dodajemy mąkę, wymieszane bakalie wraz z kokosem. Pianę wykładamy na owoce.
Kakaowo-morelowe tartaletki
Do wyłożonych ciastem foremek wkładamy przygotowane owoce.
Kakaowo-morelowe tartaletki
na owoce dajemy pianę. Na wierzch ścieramy pozostałe ciasto kruche.

Tagi:

ciasto tarta