Izabela Nowak-slonce

Izabela Nowak-slonce

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Kakaowy keks

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kakaowy keks wypełniony bakaliami .

  Kakaowy keks Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kakaowy keks

 

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 250 g bakalii np:. rodzynek, suszonej moreli i kandyzowanych skórek.
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 3 łyżki kakao do ciast

 

  • LUKIER:
  • 1 łyżka koncentratu barszczu czerwonego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny.

 

  • Dodatkowo :

 

 

  • pisaki cukrowe

Sposób przygotowania:

Kakaowy keks
Morele suszone kroimy w kosteczkę i łączymy z rodzynkami i skórkami kandyzowanymi. Posypujemy mąką. Składniki na ciasto miksujemy : żółtka ucieramy z połowa cukru,białka z jego reszta . Obie masy łączymy delikatnie. Dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlewamy do formy keksowej. Gotowe ciasto przelewamy do formy keksowej i pieczemy 65 minut w temp 170 stopni C. Z koncentratu barszczu i cukru pudru robimy lukier dolewając sok z cytryny i trochę wody wg potrzeb. Smarujemy lukrem przestudzone ciasto. Pisakami robimy paski wzdłuż dłuższego boku, następnie wykałaczką robimy wzorek przeciągając po lukrze wzdłuż krótszego boku.
  Kakaowy keks
Bakalie mieszamy razem ze sobą a przed dodaniem do ciasta lekko oprószamy mąką
  Kakaowy keks
Białka i żółtka oddzielnie ubijamy z cukrem.
  Kakaowy keks
Do masy wsypujemy oprószone bakalie i delikatnie mieszamy.
  Kakaowy keks
Ciasto przelewamy do formy keksowej i pieczemy.