Kakory

Koper - Przepis na: Kakory offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 586
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Kakory
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Na obiad polecamy dzisiaj litewskie kakory, na Suwalszczyźnie zwane jako soczewiaki.


danie wegetariańskie
trudność: trudne
czas:

Kakory - SKŁADNIKI:

  • Ciasto:
  • ½ kg ziemniaków
  • ok 1 szklanki mąki
  • Farsz:
  • Szklanka zielonej soczewicy
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła
  • Majeranek
  • Sól
  • Pieprz

Kakory - PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki należy umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i odparowaniu należy je zmielić, albo przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Następnie dosypywać stopniowo mąkę ( ilość mąki zależy od tego jak wilgotne są ziemniaki). Wyrabiając ciasto ręką musimy zdecydować, czy ciasto jest już wystarczająco plastyczne i na tyle mało lepiące, żeby dało się je rozwałkować i potem formować pierogi. Soczewicę gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Cebule i czosnek obieramy, myjemy i bardzo drobno siekamy- ja robię to w rozdrabniaczu. Na patelni roztapiam masło i wrzucam cebulę z czosnkiem. Doprawiam do smaku solą i pieprzem i smażę aż cebulka się zeszkli. Jajka wbijam do miseczki i roztrzepuję widelcem. Ugotowaną soczewicę można zmielić, ale ja wolę posiekać ją w rozdrabniaczu, robię to tak, żeby zostało kilka całych ziarenek, wtedy farsz jest wg mnie ciekawszy. Do ostudzonej cebuli z czosnkiem dodajemy soczewicę, dokładnie mieszamy, i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Następnie wlewamy jajka (zostawiając w miseczce odrobinę, do posmarowania kakorów) i wsypujemy suszony majeranek (dużo majeranku, ten smak powinien dominować). Farsz dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Z ciasta wałkujemy placki, podsypując mąką. Placki powinny być w miarę możliwości cienkie, jednak z takiego ciasta zbyt cienko się nie da. Wykrajamy kółka- ja lubię jak kakory są większe od pierogów, moje kółka mają średnicę ok. 10 cm. Na każde kółko nakładamy farsz i składamy na pół formując pierożek, dokładnie zlepiamy brzegi. Gotowe kakory układamy na blaszce wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia. Każdy pieróg smarujemy odrobiną tłuszczu i zostawionym wcześniej jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 45 minut, aż kakory ładnie się zarumienią.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kakory (strona 1 z 1)  
apple_pie

apple_pie
offline

2011-08-12 11:17
Wygląda smakowicie, może wypróbuję ten przepis na dzisiejszy obiad, bo brak mi pomysłu.
Skomentuj
Oceń:
0
Netka

Netka
offline

2011-08-12 18:38
Bardzo ciekawy przepis,jadalam takie "pierozki" ale ciasto nigdy nie bylo ziemniaczane.Musze sprobowac:)
Skomentuj
Oceń:
0
k.tyczynski

k.tyczynski
offline

2011-08-14 15:56
Podobne do ukraińskich pierożków ziemniaczanym, z tym że tam chyba góruje kapusta biała jako farsz :D
Skomentuj
Oceń:
0
lilalo

lilalo
offline

2011-08-14 18:27
Wyglada na pracowity obiad ale za to efekt koncowy cieszy oko i zapewne takze smak warty pracy ;-) chyba sie skusze na te kakory ;-)
Skomentuj
Oceń:
0
margolata

margolata
offline

2011-08-14 18:50
Podoba mi się muszę spróbować :)
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha
offline

2012-10-19 13:56
Wrzucam do ulubionych, muszę koniecznie spróbować :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ziemniaki
Pure ziemniaczane Eli z bobem Kopytka Eli z bobem Ziołowe ziemniaczki z patelni
Pieczone ziemniaki z twarożkiem Zub3r'a Rumbledthumps - grzmotnięte razem Domowe kuleczki ziemniaczane w ziołowej panierce
Pieczone ziemniaczki z octem balsamicznym Faszerwowane młode ziemniaki Kopytka czyli leniwe pierogi
Cukinia zapiekana z ziemniakami Ziemniaczane różyczki Ziemniaczane kluseczki z cukinią i cebulą

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Zdrowa woda w Twoim domu Konkurs - Zdrowa woda w Twoim domu

    Picie wody prosto z kranu zazwyczaj budzi wiele obaw. Co zrobić, by się ich pozbyć? Wystarczy przefiltrować kranową wodę. Jeśli Ty także chcesz cieszyć się dostępem do zdrowej wody w swoim domu, weź udział w naszym konkursie! Do wygrania 10 zestawów do filtrowania wody Dafi!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

 
 Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

głosuj
 

Ostatnio komentowane