Kakory

Koper - Przepis na: Kakory offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 586
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Kakory
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Na obiad polecamy dzisiaj litewskie kakory, na Suwalszczyźnie zwane jako soczewiaki.


danie wegetariańskie
trudność: trudne
czas:

Kakory - SKŁADNIKI:

  • Ciasto:
  • ½ kg ziemniaków
  • ok 1 szklanki mąki
  • Farsz:
  • Szklanka zielonej soczewicy
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła
  • Majeranek
  • Sól
  • Pieprz

Kakory - PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki należy umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i odparowaniu należy je zmielić, albo przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Następnie dosypywać stopniowo mąkę ( ilość mąki zależy od tego jak wilgotne są ziemniaki). Wyrabiając ciasto ręką musimy zdecydować, czy ciasto jest już wystarczająco plastyczne i na tyle mało lepiące, żeby dało się je rozwałkować i potem formować pierogi. Soczewicę gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Cebule i czosnek obieramy, myjemy i bardzo drobno siekamy- ja robię to w rozdrabniaczu. Na patelni roztapiam masło i wrzucam cebulę z czosnkiem. Doprawiam do smaku solą i pieprzem i smażę aż cebulka się zeszkli. Jajka wbijam do miseczki i roztrzepuję widelcem. Ugotowaną soczewicę można zmielić, ale ja wolę posiekać ją w rozdrabniaczu, robię to tak, żeby zostało kilka całych ziarenek, wtedy farsz jest wg mnie ciekawszy. Do ostudzonej cebuli z czosnkiem dodajemy soczewicę, dokładnie mieszamy, i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Następnie wlewamy jajka (zostawiając w miseczce odrobinę, do posmarowania kakorów) i wsypujemy suszony majeranek (dużo majeranku, ten smak powinien dominować). Farsz dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Z ciasta wałkujemy placki, podsypując mąką. Placki powinny być w miarę możliwości cienkie, jednak z takiego ciasta zbyt cienko się nie da. Wykrajamy kółka- ja lubię jak kakory są większe od pierogów, moje kółka mają średnicę ok. 10 cm. Na każde kółko nakładamy farsz i składamy na pół formując pierożek, dokładnie zlepiamy brzegi. Gotowe kakory układamy na blaszce wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia. Każdy pieróg smarujemy odrobiną tłuszczu i zostawionym wcześniej jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 45 minut, aż kakory ładnie się zarumienią.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kakory (strona 1 z 1)  
apple_pie

apple_pie
offline

2011-08-12 11:17
Wygląda smakowicie, może wypróbuję ten przepis na dzisiejszy obiad, bo brak mi pomysłu.
Skomentuj
Oceń:
0
Netka

Netka
offline

2011-08-12 18:38
Bardzo ciekawy przepis,jadalam takie "pierozki" ale ciasto nigdy nie bylo ziemniaczane.Musze sprobowac:)
Skomentuj
Oceń:
0
k.tyczynski

k.tyczynski
offline

2011-08-14 15:56
Podobne do ukraińskich pierożków ziemniaczanym, z tym że tam chyba góruje kapusta biała jako farsz :D
Skomentuj
Oceń:
0
lilalo

lilalo
offline

2011-08-14 18:27
Wyglada na pracowity obiad ale za to efekt koncowy cieszy oko i zapewne takze smak warty pracy ;-) chyba sie skusze na te kakory ;-)
Skomentuj
Oceń:
0
margolata

margolata
offline

2011-08-14 18:50
Podoba mi się muszę spróbować :)
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha
offline

2012-10-19 13:56
Wrzucam do ulubionych, muszę koniecznie spróbować :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ziemniaki
Pieczone ziemniaczki z octem balsamicznym Faszerwowane młode ziemniaki Kopytka czyli leniwe pierogi
Cukinia zapiekana z ziemniakami Ziemniaczane różyczki Ziemniaczane kluseczki z cukinią i cebulą
Zapiekanka z patelni z jajkiem i cukinią Placki ziemniaczane Domowe paprykowe frytki
Tortilla de patatas, czyli hiszpański omlet Gnocchi ziołowe w pomidorach Zapiekanka ziemnaiczana z rybą

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni

    Przygotowanie pełnowartościowego dania zazwyczaj wymaga sporej ilości czasu. Jednak zamiast kilkugodzinnego stania przy kuchni można wyręczyć się wielofunkcyjnym urządzeniem - Multicooker. Chcielibyście mieć taką pomoc w swojej kuchni? Weźcie udział w naszym konkursie! Do wygrania rewelacyjne Muliticookery!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Twój ulubiony wakacyjny przysmak to:

 
 Twój ulubiony wakacyjny przysmak to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane