Kakory

Koper

Srebrny Ekspert
Przepisy: 623
zdjęcia: 1 z 5
Kakory
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Na obiad polecamy dzisiaj litewskie kakory, na Suwalszczyźnie zwane jako soczewiaki.


danie wegetariańskie
trudność: trudne
czas:

Kakory - SKŁADNIKI:

Kakory - PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki należy umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i odparowaniu należy je zmielić, albo przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Następnie dosypywać stopniowo mąkę ( ilość mąki zależy od tego jak wilgotne są ziemniaki). Wyrabiając ciasto ręką musimy zdecydować, czy ciasto jest już wystarczająco plastyczne i na tyle mało lepiące, żeby dało się je rozwałkować i potem formować pierogi. Soczewicę gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Cebule i czosnek obieramy, myjemy i bardzo drobno siekamy- ja robię to w rozdrabniaczu. Na patelni roztapiam masło i wrzucam cebulę z czosnkiem. Doprawiam do smaku solą i pieprzem i smażę aż cebulka się zeszkli. Jajka wbijam do miseczki i roztrzepuję widelcem. Ugotowaną soczewicę można zmielić, ale ja wolę posiekać ją w rozdrabniaczu, robię to tak, żeby zostało kilka całych ziarenek, wtedy farsz jest wg mnie ciekawszy. Do ostudzonej cebuli z czosnkiem dodajemy soczewicę, dokładnie mieszamy, i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Następnie wlewamy jajka (zostawiając w miseczce odrobinę, do posmarowania kakorów) i wsypujemy suszony majeranek (dużo majeranku, ten smak powinien dominować). Farsz dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Z ciasta wałkujemy placki, podsypując mąką. Placki powinny być w miarę możliwości cienkie, jednak z takiego ciasta zbyt cienko się nie da. Wykrajamy kółka- ja lubię jak kakory są większe od pierogów, moje kółka mają średnicę ok. 10 cm. Na każde kółko nakładamy farsz i składamy na pół formując pierożek, dokładnie zlepiamy brzegi. Gotowe kakory układamy na blaszce wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia. Każdy pieróg smarujemy odrobiną tłuszczu i zostawionym wcześniej jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 45 minut, aż kakory ładnie się zarumienią.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kakory (strona 1 z 1)  
apple_pie

apple_pie

2011-08-12 11:17
Wygląda smakowicie, może wypróbuję ten przepis na dzisiejszy obiad, bo brak mi pomysłu.
Skomentuj
Oceń:
0
Netka

Netka

2011-08-12 18:38
Bardzo ciekawy przepis,jadalam takie "pierozki" ale ciasto nigdy nie bylo ziemniaczane.Musze sprobowac:)
Skomentuj
Oceń:
0
k.tyczynski

k.tyczynski

2011-08-14 15:56
Podobne do ukraińskich pierożków ziemniaczanym, z tym że tam chyba góruje kapusta biała jako farsz :D
Skomentuj
Oceń:
0
lilalo

lilalo

2011-08-14 18:27
Wyglada na pracowity obiad ale za to efekt koncowy cieszy oko i zapewne takze smak warty pracy ;-) chyba sie skusze na te kakory ;-)
Skomentuj
Oceń:
0
margolata

margolata

2011-08-14 18:50
Podoba mi się muszę spróbować :)
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha

2012-10-19 13:56
Wrzucam do ulubionych, muszę koniecznie spróbować :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ziemniaki
Zupa ziemniaczana Krem warzywny z serkiem Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Pieczone bataty/ziemniaki Ziemniaki pieczone z boczkiem Pizza z kaszanką
Chrupiące placki ziemniaczane z keksem śmietany Placki ziemniaczane z pieczarkami na brokułach Placki ziemniaczane z pieczarkami i żółtym serem
Frytki pod pierzynką Placki z ziemniaków gotowanych z pieczarkami. Zapiekanka rybna z ziemniakami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane