Kakory

Koper

Srebrny Ekspert
Przepisy: 618
zdjęcia: 1 z 5
Kakory
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Na obiad polecamy dzisiaj litewskie kakory, na Suwalszczyźnie zwane jako soczewiaki.


danie wegetariańskie
trudność: trudne
czas:

Kakory - SKŁADNIKI:

Kakory - PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki należy umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i odparowaniu należy je zmielić, albo przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Następnie dosypywać stopniowo mąkę ( ilość mąki zależy od tego jak wilgotne są ziemniaki). Wyrabiając ciasto ręką musimy zdecydować, czy ciasto jest już wystarczająco plastyczne i na tyle mało lepiące, żeby dało się je rozwałkować i potem formować pierogi. Soczewicę gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Cebule i czosnek obieramy, myjemy i bardzo drobno siekamy- ja robię to w rozdrabniaczu. Na patelni roztapiam masło i wrzucam cebulę z czosnkiem. Doprawiam do smaku solą i pieprzem i smażę aż cebulka się zeszkli. Jajka wbijam do miseczki i roztrzepuję widelcem. Ugotowaną soczewicę można zmielić, ale ja wolę posiekać ją w rozdrabniaczu, robię to tak, żeby zostało kilka całych ziarenek, wtedy farsz jest wg mnie ciekawszy. Do ostudzonej cebuli z czosnkiem dodajemy soczewicę, dokładnie mieszamy, i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Następnie wlewamy jajka (zostawiając w miseczce odrobinę, do posmarowania kakorów) i wsypujemy suszony majeranek (dużo majeranku, ten smak powinien dominować). Farsz dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Z ciasta wałkujemy placki, podsypując mąką. Placki powinny być w miarę możliwości cienkie, jednak z takiego ciasta zbyt cienko się nie da. Wykrajamy kółka- ja lubię jak kakory są większe od pierogów, moje kółka mają średnicę ok. 10 cm. Na każde kółko nakładamy farsz i składamy na pół formując pierożek, dokładnie zlepiamy brzegi. Gotowe kakory układamy na blaszce wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia. Każdy pieróg smarujemy odrobiną tłuszczu i zostawionym wcześniej jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 45 minut, aż kakory ładnie się zarumienią.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kakory (strona 1 z 1)  
apple_pie

apple_pie

2011-08-12 11:17
Wygląda smakowicie, może wypróbuję ten przepis na dzisiejszy obiad, bo brak mi pomysłu.
Skomentuj
Oceń:
0
Netka

Netka

2011-08-12 18:38
Bardzo ciekawy przepis,jadalam takie "pierozki" ale ciasto nigdy nie bylo ziemniaczane.Musze sprobowac:)
Skomentuj
Oceń:
0
k.tyczynski

k.tyczynski

2011-08-14 15:56
Podobne do ukraińskich pierożków ziemniaczanym, z tym że tam chyba góruje kapusta biała jako farsz :D
Skomentuj
Oceń:
0
lilalo

lilalo

2011-08-14 18:27
Wyglada na pracowity obiad ale za to efekt koncowy cieszy oko i zapewne takze smak warty pracy ;-) chyba sie skusze na te kakory ;-)
Skomentuj
Oceń:
0
margolata

margolata

2011-08-14 18:50
Podoba mi się muszę spróbować :)
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha

2012-10-19 13:56
Wrzucam do ulubionych, muszę koniecznie spróbować :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ziemniaki
Pierogi ruskie podsmażane Pierniczki z ziemniaków, miodu i mąki razowej Ziemniaczki w sosie mojo
Smażona papka ziemniaczana mojego syna Kotleciki ziemniaczano-serowe Chleb ziemniaczany z amarantusem
Pyzy z mięsem i wątróbką Placki ziemniaczane z kiełbasą i serem Morszczuk w migdałach z ziemniakami księżnej
Kotlety rybno-ziemniaczane Jarmużowa zupa Eli Frytki prosto z piekarnika

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Podróż kulinarna z Hortex Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni śródziemnomorskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - łyżka z silikonową krawędzią Fiskars!

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

1 2
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane