Karolaa

Karolaa

Szef Kuchni
[Przepisów: 48]

Kalafior pod beszamelem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny kalafior polany sosem beszamelowym. Bardzo prosty i niesamowicie szybki w wykonaniu. Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Kalafior pod beszamelem

Składniki:

Kalafior pod beszamelem

 

 

Sposób przygotowania:

Kalafior pod beszamelem
Kalafior ugotować we wrzącej wodzie z solą i cukrem. Po ugotowaniu osączyć. Sos beszamelowy: Masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę i sporządzić zasmażkę 1 stopnia. Dodać mleko, zagotować. Dodać żółtka i intensywnie mieszając, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ser zetrzeć. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, ułożyć w nim kalafior, polać sosem, posypać żółtym serem. Zapiekać w temperaturze 180^C aż do rozpuszczenia się sera. Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika.