gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Kalafior polany sosem serowo - paprykowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kalafior polany sosem serowo - paprykowym podaję jako dodatek do obiadu. Polecam jest bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu.

Kalafior polany sosem serowo - paprykowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kalafior polany sosem serowo - paprykowym

 

  • 1 kalafior
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 kostki rosołowej
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 100 gram serka topionego
  • 1 łyżeczka mąki

Sposób przygotowania:

Kalafior polany sosem serowo - paprykowym
Kalafior gotujemy do miękkości z dodatkiem soli. Odcedzamy i wykładamy na talerz. Podczas gotowania się kalafiora przygotowujemy sos: Wodę wlewamy do mniejszego garnuszka , dodajemy pół kostki rosołowej i serek topiony. Mieszając gotujemy, aż serek się rozpuści. Paprykę trzemy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do sosu. Gotujemy ok. 10 minut. Na koniec wlewamy mąkę wymieszaną z małą ilością wody. Doprowadzamy do wrzenia. Gotowym sosem polewamy kalafior.
Kalafior polany sosem serowo - paprykowym
Kalafior gotujemy do miękkości z dodatkiem soli.
Kalafior polany sosem serowo - paprykowym
Wodę wlewamy do mniejszego garnuszka , dodajemy pół kostki rosołowej i serek topiony. Mieszając gotujemy, aż serek się rozpuści.
Kalafior polany sosem serowo - paprykowym
Paprykę trzemy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do sosu. Gotujemy ok. 10 minut.