katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Kalafior w cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Kalafior jest smaczny jako dodatek do obiadu. Smaczny jest podany z ulubionym sosem albo też z porcją mięska.

Kalafior w cieście

Składniki:

Kalafior w cieście

 

 

  • na ciasto

 

 

  • dodatkowo

 

  • cebula 1/2 szt

 

  • do smażenia

 

  • olej

Sposób przygotowania:

Kalafior w cieście
Kalafior płuczemy w zakwaszonej wodzie i wrzucamy na chwilę do osolonego wrzątku. Przestudzamy i dzielimy na różyczki czyli na mniejsze kawałki.

Z jajek mleka i mąki przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Mąki dodajemy tyle by powstało ciasto o gęstości kwaśnej śmietany.

Cebulę obieramy i drobniutko kroimy i dodajemy do ciasta.Cebulę można lekko zrumienić na tłuszczu i dopiero dodać do ciasta. Doprawiamy solą do smaku.

Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pozostałą cebulę. Kawałki kalafiora maczamy w cieście i smażyć na oleju z cebulką.( Gdy cebula zacznie bardzo ciemnieć wyjmujemy ją z tłuszczu). Kalafior smażymy na głębokim tłuszczu albo na patelni i często obracamy. Jeśli ktoś nie lubi cebuli może ją pominąć.

Tagi:

kalafior