kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Kalafior w cieście

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczny i delikatny kalafiorek :)

Kalafior w cieście

Składniki:

Kalafior w cieście

 

  • 1 kalafior
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki maki pszennej
  • 1 łyżeczka pasty czosnkowo-imbirowej
  • 1/2 łyżeczki chili
  • szczypta soli
  • olej
  • 1 cebula
  • 2 zielone papryczki chili
  • kumin
  • gorczyca
  • curry

Sposób przygotowania:

Kalafior w cieście
Kalafior dzielimy na różyczki,wkładamy do miski i zalewamy osoloną wodą.Odstawiamy na 20 minut.Odcedzamy.Wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 5 minut.Odcedzamy.Mieszamy obydwie mąki,dodajemy pastę czosnkowo-imbirową oraz sól.wlewamy tyle wody aby powstało rzadkie ciasto.Zanurzamy w cieście różyczki kalafiora i smażymy na ciemnozłoty kolor na oleju.Na osobnej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju.Wrzucamy gorczycę,kumin i curry (tak po 1 łyżeczce), posiekaną cebulkę i chili, wsypujemy chili w proszku.Smażymy około 2 minut cały czas mieszając.Wrzucamy kalafior w cieście, smażymy razem około 1 minuty, mieszamy delikatnie i od razu podajemy.Smacznego!

Tagi:

mak kalafior