SUPERPRZEPIS

Kalafior w maślanym sosie curry

         
ocena: 5/5 głosów: 6
Kalafior w maślanym sosie curry Więcej zdjęć (5)

Sezon na kalafiory w pełni . Ostatnio kupiłam taki, że starczy nam na 4 razy.

Składniki:

Kalafior w maślanym sosie curry

 

  • 2 porcje kalafiora ( 1/2 małego lub 1/4 dużego )
  • 1/3 kostki masła
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • sól
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 gwiazdka anyżku gwiaździstego ( Badianu)
  • 2 goździki
  • 1 listek Kafiru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka białego cukru
  • 2 łyżeczki brązowego cukru

 

Sposób przygotowania:

Kalafior w maślanym sosie curry
Kalafior oczyścić - umyć -podzielić na różyczki i umieścić w garnku . Zalać wodą do której dodać mleko , łyżeczkę soli i biały cukier. Ugotować al'dente ( ok. 15-20 minut ). W czasie kiedy kalafior się gotuje rozgrzać w woku masło i kilka razy doprowadzić je do wrzenia z olejem. Wrzucić kminek, anyż gwiaździsty, goździki, listek Kafiru i smażyć na małym gazie 3 minuty mieszając . Dosypać curry, kurkumę, szczyptę soli , brązowy cukier . Zamieszać. Kalafior odcedzić - albo najlepiej wyłowić łyżką cedzakową i odsączony przełożyć ostrożnie do woka . Potrząsając wokiem doprowadzić do pokrycia kalafiora masłem z przyprawami. Posypać pokrojoną natką kolendry lub pietruszki. Podawać z ryżem ( np. ugotowanym na mleczku kokosowym )
Kalafior w maślanym sosie curry
Kalafior gotowany w wodzie z mlekiem -sola i cukrem
Kalafior w maślanym sosie curry
Ugotowany al'dente kalafior odcedzić i dobrze odsaczyć
Kalafior w maślanym sosie curry
Podsmazyć na masle przyprawy w kawałkach a potem dodać sypkie
Kalafior w maślanym sosie curry
Kalafiot włozyć na maślane curry i wymieszać