BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Kalafior zapiekany

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam smaczny kalafior zapiekany w piekarniku. Kalafior w taki sposób wykonany wychodzi w formie zapiekanki.

Kalafior zapiekany Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kalafior zapiekany

 

  • kalafior 1 szt,
  • cebula 1 szt,
  • oliwa do smażenia 4 -5 łyżek,

 

 

  • dodatkowo;
  • ser żółty starty na tarce ,

Sposób przygotowania:

Kalafior zapiekany
Kalafior obrać z liści wypłukać, rozdrobnić na różyczki odcinając ogonki. Ogonki pokroić w plasterki i smażyć na gorącym tłuszczu z cebulą. Następnie do podsmażonej cebuli i ogonków dodać różyczki kalafiora dalej podsmażać.

Podsmażony kalafior wyłożyć do naczynia żaroodpornego.

Jajka wymieszać ze śmietaną i ząbkami czosnku. Dodać przyprawy i wymieszać.

Zalać kalafior, posypać startym żółtym serem i włożyć do średnio nagrzanego piekarnika na 40 minut.

Po tym czasie zostaje rozdzielić na talerze i zajadać.
Kalafior zapiekany
Pyszny zapiekany kalafior gotowy do podania