czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 871]

Kalafior zapiekany z mięsem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kalafior jest bardzo zdrowy, więc w sezonie staram się go przyrządzać dość często i na różne sposoby.

Kalafior zapiekany z mięsem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kalafior zapiekany z mięsem

Sposób przygotowania:

Kalafior zapiekany z mięsem

Kalafior dokładnie umyć, podzielić na różyczki. Gotować ok. 15 min w osolonym wrzątku. Następnie łyżką cedzakową wyjąć na durszlak, by ociekł nadmiar wody. Do mielonego mięsa dodać posiekany czosnek, wbić jedno jajko. Doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do mielonego, dokadnie wyrobić rękoma. Drugie jajko wbić do miseczki, rozkłócić widelcem, dodać śmietanę oraz stary żółty ser. Doprawić do smaku solą pieprzem, dodać szczyptę gałki muszkatołowej. Kalafior ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dodać mięso mielone i pokrojone w kostkę pomidory. Delikatnie wymieszać. Zalać sosem śmietanowym. Zapiekać ok. 40 min w temp. 180st.

Redakcja poleca: