Strona główna Kalafior zapiekany z mięsem mielonym

Kalafior zapiekany z mięsem mielonym

bernika - Przepis na: Kalafior zapiekany z mięsem mielonym offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 817
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Kalafior zapiekany z mięsem mielonym
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 9

Do tej pory zapiekałam kalafiora w sosie pomdirowym. Zmiana inspirowana ksiązką Kuchnia od A do Z.


trudność: średne
czas:

Kalafior zapiekany z mięsem mielonym - SKŁADNIKI:

  • 1 kalafior
  • 500g miesa mielonego wołowego
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • papryka slodka i ostra
  • posiekany zabek czosnku
  • natka pietruszki
  • 2 łyzki bułki tartej
  • 3 lyzki sera parmezan lub (typu parmezan)
  • łyzka tymianku
  • Sos holenderski:
  • 200 g rozpuszczonego cieplego masla
  • 3 zółtka
  • sok z polowy cytryny
  • sol
  • pieprz
  • 3 łyzki wody
  • 2 żłyzki musztardy franucuskiej
  • ser tarty gouda

Kalafior zapiekany z mięsem mielonym - PRZYGOTOWANIE:

Kalafior wlozyc do gotujacej sie wody i gotowac na malym ogniu przez kilka minut, ok 10min (w zaleznosci jaki jest duzy), kalafior ma byc twardawy. Wyjac, wlozyc do gory nogami do miski i delikatnie wyciac głab, tak aby bylo miejsce na nadzienie. Mieso mielone przyprawic, dokladnie wymieszacz bułką, cebulą, czosnkiem i wlozyc do kalafiora, upychając między rożyczkami. Przelozyc do zaroodpornej formy, wlac okolo 1/3 szkla wody, 2 lyzki masla polozyc na wierzch kalafiora i wlozyc do pieca nagrzanego do 220°C, piec koło 30minut. Po tym czasie wyjac polac sosem, posypac serami i ziolami, wstawic ponownie do pieca i zapiekac przez 10 minut.

Zrobić sos: w rondlu podgrzac 3 lyzki wody z sola i pieprzem i wstawic do goracej kapieli wodnej. Dodawac zoltka delikatnie ubijajac, az powstanie pianka. Wowczas rondel wyjac
z kapieli wodnej i cały czas ubijajac dodawac po lyzce stopionego masla. Doprawic sokiem z cytryny i musztardą.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kalafior zapiekany z mięsem mielonym (strona 1 z 1)  
elzbieta8960

elzbieta8960
offline

2010-06-20 18:27
mysle ze to jest pyszne..5...:)
Skomentuj
Oceń:
0
blackbetty

blackbetty
offline

2010-06-20 20:12
super, moje ulubione składniki :)
Skomentuj
Oceń:
0
wedith1

wedith1
offline

2010-06-20 18:21
Uwielbiam kalafior!!!! Do wypróbowania!!!!
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka
offline

2010-06-20 20:42
wedith1 napisał(a):

Uwielbiam kalafior!!!! Do wypróbowania!!!!

Ja mam tak samo!
Skomentuj
Oceń:
0
zewa

zewa
offline

2010-06-21 00:53
Kalafiorek pycha!!!!!!!!!!!!!!!!!
Skomentuj
Oceń:
0
Natala1210

Natala1210
offline

2010-06-21 09:51
Już ląduje w ulubionych,super 5!
Skomentuj
Oceń:
0
Jojo

Jojo
offline

2010-06-21 12:57
Bardzo smaczny pomysl.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Zapiekanki
Babka ryżowo-jabłkowa Eli z sosem jeżynowym Jesienna zapiekanka makaronowa Lasagne z mięsem mielonym
Tarta z kurczakiem i pieczarkami Dynia zapiekana z grzybami Zapiekanka z dorszem i cukinią
Prosta zapiekanka z pomidorów i bakłażana Ryżowy przekładaniec Zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków
Ryżowa przekąska na ciepło Makaron pod beszamelem Zapiekanka z ziemniaków

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert online

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane