Strona główna Kalafior zapiekany z mięsem mielonym

Kalafior zapiekany z mięsem mielonym

bernika - autor przepisu Kalafior zapiekany z mięsem mielonym offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 818
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Kalafior zapiekany z mięsem mielonym
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 9

Do tej pory zapiekałam kalafiora w sosie pomdirowym. Zmiana inspirowana ksiązką Kuchnia od A do Z.


trudność: średne
czas:

Kalafior zapiekany z mięsem mielonym - SKŁADNIKI:

  • 1 kalafior
  • 500g miesa mielonego wołowego
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • papryka slodka i ostra
  • posiekany zabek czosnku
  • natka pietruszki
  • 2 łyzki bułki tartej
  • 3 lyzki sera parmezan lub (typu parmezan)
  • łyzka tymianku
  • Sos holenderski:
  • 200 g rozpuszczonego cieplego masla
  • 3 zółtka
  • sok z polowy cytryny
  • sol
  • pieprz
  • 3 łyzki wody
  • 2 żłyzki musztardy franucuskiej
  • ser tarty gouda

Kalafior zapiekany z mięsem mielonym - PRZYGOTOWANIE:

Kalafior wlozyc do gotujacej sie wody i gotowac na malym ogniu przez kilka minut, ok 10min (w zaleznosci jaki jest duzy), kalafior ma byc twardawy. Wyjac, wlozyc do gory nogami do miski i delikatnie wyciac głab, tak aby bylo miejsce na nadzienie. Mieso mielone przyprawic, dokladnie wymieszacz bułką, cebulą, czosnkiem i wlozyc do kalafiora, upychając między rożyczkami. Przelozyc do zaroodpornej formy, wlac okolo 1/3 szkla wody, 2 lyzki masla polozyc na wierzch kalafiora i wlozyc do pieca nagrzanego do 220°C, piec koło 30minut. Po tym czasie wyjac polac sosem, posypac serami i ziolami, wstawic ponownie do pieca i zapiekac przez 10 minut.

Zrobić sos: w rondlu podgrzac 3 lyzki wody z sola i pieprzem i wstawic do goracej kapieli wodnej. Dodawac zoltka delikatnie ubijajac, az powstanie pianka. Wowczas rondel wyjac
z kapieli wodnej i cały czas ubijajac dodawac po lyzce stopionego masla. Doprawic sokiem z cytryny i musztardą.



Komentarze do Kalafior zapiekany z mięsem mielonym (strona 1 z 1)  
elzbieta8960

elzbieta8960
offline

2010-06-20 18:27
mysle ze to jest pyszne..5...:)
Skomentuj
Oceń:
0
blackbetty

blackbetty
offline

2010-06-20 20:12
super, moje ulubione składniki :)
Skomentuj
Oceń:
0
wedith1

wedith1
offline

2010-06-20 18:21
Uwielbiam kalafior!!!! Do wypróbowania!!!!
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka
offline

2010-06-20 20:42
wedith1 napisał(a):

Uwielbiam kalafior!!!! Do wypróbowania!!!!

Ja mam tak samo!
Skomentuj
Oceń:
0
zewa

zewa
offline

2010-06-21 00:53
Kalafiorek pycha!!!!!!!!!!!!!!!!!
Skomentuj
Oceń:
0
Natala1210

Natala1210
offline

2010-06-21 09:51
Już ląduje w ulubionych,super 5!
Skomentuj
Oceń:
0
Jojo

Jojo
offline

2010-06-21 12:57
Bardzo smaczny pomysl.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Zapiekanki
Zapiekanka kresowa wg Karola Okrasy Jajecznicowe zapiekanki na ostro Zapiekanka z grzybami i ryżem
Wielkanocna zapiekanka Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i pieczarkami Zapiekanka z kaszy gryczanej Eli
Domowe zapiekanki a'la pizza Pizzerinki na cieście francuskim Skrzydełka na kaszy jaglanej
Zapiekane białe szparagi w sosie camembert Gryczana tarta dyniowa z boczkiem i pestkami dyni Nagus - moje smaki dzieciństwa
Dziś moderatorami są
Babciagramolka
Babciagramolka

Platynowy Ekspert online

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4 5
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane