caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Kalafior/fasola szparagowa w słoikach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Troszkę lata w środku zimy

Kalafior/fasola szparagowa w słoikach

Składniki:

Kalafior/fasola szparagowa w słoikach

 

  • kalafior lub fasola szparagowa
  • sól
  • cukier
  • kwasek cytrynowy

Sposób przygotowania:

Kalafior/fasola szparagowa w słoikach
Kalafior (fasolke) oczyścić, podzielić na różyczki, obgotować przez 5 minut w gorącej wodzie, odcedzić, przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików (najlepiej conajmniej półlitrowe). Przygotować zalewę w następujący sposób: na każdy kilogram warzyw bierzemy 1/2 litra wody, 3 łyżeczki cukru, pół łyżeczki kwasku cytrynowego, łyżeczkę soli. Zagotowujemy, gorącą zalewą zalewamy warzywa i zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy pierwszego dnia 50 minut, drugiego dnia 25 minut. Takie warzywa najlepsze są do sałatek ale mogą stanowić samodzielny dodatek do obiadu. Można też ich uzywać do zupy (bez zalewy).