ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Kalafiorowa z kuminem i ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna warzywna zupa z orientalną nutą kuminu. Polecam zwłaszcza na upalne dni gdyż zupa stanowi bardzo lekki posiłek.

Kalafiorowa z kuminem i ziemniakami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kalafiorowa z kuminem i ziemniakami

 

  • 2 młode marchewki
  • 1 młody seler wraz z nacią
  • kalafior (ok 600g)
  • ziemniaki młode (ok 600g)
  • kasza manna (40g)
  • pęczek koperku
  • kumin (1 łyżka)
  • pieprz
  • sól
  • maggi
  • kucharek (1 łyżeczka)

 

 

Sposób przygotowania:

Kalafiorowa z kuminem i ziemniakami
Kalafior myjemy, kroimy na małe kawałki. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Marchew i seler obieramy, zalewamy wodą. Łodygi selera myjemy dokładnie, przekrawamy na pół, wiążemy nicią i wrzucamy do garnka. Lekko solimy, i gotujemy warzywa do momentu aż wywar zżółknie. Wtedy wyjmujemy gałęzie selera i wrzucamy ziemniaki oraz kalafior. Gotujemy wszystko aż warzywa zmiękną. Dodajemy kaszę mannę i posiekany koperek. Przyprawiamy zupę kuminem, pieprzem, kucharkiem i maggi. Gotujemy jeszcze ok 5 minut. Podajemy. Smacznego.
Kalafiorowa z kuminem i ziemniakami
Użycie naci selera sprawi że nasza zupa będzie miała wspaniały aromat.
Kalafiorowa z kuminem i ziemniakami
Do wywaru warzywnego można też użyć korzenia pietruszki.
Kalafiorowa z kuminem i ziemniakami
Kalafior i koperek to idealne połączenie!
Kalafiorowa z kuminem i ziemniakami
Kasza manna gotuje się ok 3 minut. Jej dodatek sprawi że zupa będzie bardziej treściwa.