edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Kalafiorowa z zielonym groszkiem i curry

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Szybka zupa z tego co w lodówce

Kalafiorowa z zielonym groszkiem i curry Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kalafiorowa z zielonym groszkiem i curry

 

  • 2 małe marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • nieduży kawałek selera
  • 1/2 młodej cebuli
  • 40 dag młodych (niestety importowanych) ziemniaków
  • łyżka masła
  • 2 drobiowe kostki bulionowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • duża szczypta curry
  • sól
  • 35 dag mrożonego kalafiora
  • 4 kopiaste łyżki groszku konserwowego
  • 1/2 szklanki śmietany 18% do zup
  • do posypania posiekany gruby szczypior i natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Kalafiorowa z zielonym groszkiem i curry
Marchewki, pietruszkę i selera obrałam, umyłam i starłam na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekałam. Ziemniaki obrałam, umyłam i pokroiłam w kostkę. W rondlu rozgrzałam masło, zeszkliłam na nim cebulę, następnie dodałam starte warzywa i smażyłam przez chwilę aż zmiękły. Zalałam dwoma litrami wrzątku, dodałam pokrojone ziemniaki, kostki bulionowe, ziele angielskie, liść laurowy i curry, posoliłam do smaku. Kiedy ziemniaki były prawie miękkie, wyjęłam z zamrażarki kalafiora i po dwóch, trzech minutach pokroiłam go nożem na desce na mniejsze kawałki. Dodałam do zupy. Kiedy kalafior zmiękł, dorzuciłam groszek konserwowy. Śmietanę zahartowałam kilka łyżkami gorącej zupy i wlałam ją do rondla. Zupę podałam posypaną posiekaną natką pietruszki i grubym szczypiorem.
Kalafiorowa z zielonym groszkiem i curry
Najpierw przygotowałam sobie wszystkie warzywa.
Kalafiorowa z zielonym groszkiem i curry
Na maśle obsmażyłam cebulę i warzywa korzeniowe a następnie dodałam ziemniaki.
Kalafiorowa z zielonym groszkiem i curry
Kalafiora pokroiłam nożem na mniejsze kawałki.