joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Kalafiorowa zupa krem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Delikatna, lekka, elegancka i letnia zupka. Można przygotować ją nawet na uroczyste spotkania. Najlepiej smakuje z groszkiem ptysiowym.

Kalafiorowa zupa krem

Składniki:

Kalafiorowa zupa krem

Składniki

Sposób przygotowania:

Kalafiorowa zupa krem
W garnku zagotować ok 2 l wody. Dodać udko, obraną marchewkę i pietruszkę, pora i cebulę. Gotować ok 30-40 minut. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Kalafiora umyć i podzielić na różyczki. Z zupy wyjąć cebulę, marchewkę i pora, dodać ziemniaki i kalafiora. Gotować jeszcze ok 15 minut do czasu aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyjąć mięso. Śmietanę zahartować i dodać do zupy. Całość dokładnie zmiksować na gładki krem.

Ugotowaną marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zupę podawać posypaną marchewką, koperkiem i ognistą mieszanką przypraw.

Można również podać z groszkiem ptysiowym lub grzankami. 

Tagi:

kalafior