patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 803]

Książka Kucharska: Dania z kalafiora - 30 propozycji

Kalafiorowe kotleciki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne kotleciki z kalafiora to idealna propozycja dla wegetarian i nie tylko podaję z sosem warzywnym, mięsnym.

Kalafiorowe kotleciki Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Kalafiorowe kotleciki

 

Sposób przygotowania:

Kalafiorowe kotleciki
Kalafiora myję, gotuję w osolonej wodzie, tak by kalafior był miękki. Odcedzam.

Za pomocą tłuczka do ziemniaków dokładnie rozgniatam kalafiora. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaję bułkę, jajka oraz sól i pieprz. Natkę myję i drobno siekam również dodaję do masy. Dokładnie mieszam.

Formuję kotlety, obtaczam w bułce tartej. Na patelnię wylewam olej i smażę kotleciki z obu stron na rumiano.

Podaję np. Z sosem czosnkowym, gulaszem warzywnym czy mięsnym.
Kalafiorowe kotleciki
Ugotowany kalafior przecedzam i ugniatam za pomocą tłuczka do ziemniaków.
Kalafiorowe kotleciki
Dodaję przeciśnięty czosnek oraz drobno posiekaną natkę.
Kalafiorowe kotleciki
Następnie dodaję przyprawy i dwa jajka.
Kalafiorowe kotleciki
Dodaję bułkę tartą i dokładnie mieszam łącząc składniki.
Kalafiorowe kotleciki
Kotleciki formuję.
Kalafiorowe kotleciki
Kotleciki smażę na rumiano.